zdravi caj

Zelený čaj je požehnáním pro naše zdraví

Jak jste si mohli přečíst již v článku o různých druzích čaje, zelený čaj patří k těm, který vůbec není fermentovaný. Obsahuje tedy nejvíce polyfenolů, a to z něj dělá nejen oblíbený nápoj, ale i léčivý prostředek proti mnoha neduhům.

Co jsou to ty polyfenoly

Polyfenoly jsou látky, mezi něž patří flavonoidy, flavanoly a fenolové kyseliny, kterých právě zelený čaj obsahuje až o 90 % více než třeba čaj černý. Flavonoidy posilují cévní stěny, snižují vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru i cholesterolu. Flavonoidy působí nejen preventivně, ale dokonce pomáhají léčit i již vzniklé onemocnění. Dále zelený čaj funguje jako prevence proti rakovině, a to zejména rakovině jícnu, žaludku, slinivky, střev, prsu nebo prostaty.

Zelený čaj obsahuje fluor

Zelené čaje obsahují i další látky, například fluor. Díky tomu působí proti zubnímu kazu, proti onemocnění dásní atd.

Druhy zelených čajů

Zelený čaj není jen jeden. Existuje mnoho druhů zelených čajů, které se liší v detailech zpracování, ve vzhledu, v chuťových i čichových vlastnostech.

Pi Lo Chun (Jarní nefritová spirála)

Tento čínský zelený čaj pochází z provincie Ťiang-su a čajovníky se pěstují kolem jezera Tchaj-chu. Je to velmi jemný a velmi vzácný čínský čaj, protože se vyrábí z těch nejjemnějších vrcholových fleší (pupenů, konečků listů).

listky caje - Zelený čaj je požehnáním pro naše zdraví

Zdroj foto: envato

Huang Shan Mao Feng

Tento čínský zelený čaj se pěstuje v provincii An-chuej a voní po magnóliích, ačkoliv široko daleko žádné magnólie nerostou. Je rovněž vzácný, protože se trhá vrcholový fleš s jedním lístkem. Čaj se jako mnohé jiné zalévá několikrát a vy můžete pozorovat, že první šálek se vám nejvíce rozvoní, druhý je naopak nejvíce sladký a třetí se pak jeví jako nejsilnější nálev.

Gyokuro

A dostáváme se k japonským zeleným čajům, které jsou rovněž velmi známé a jemné. Tento čaj se pěstuje v oblasti Uji na ostrově Honšú. Protože se při pěstování zakrývá bambusovými rohožemi, je chráněn před přímým slunečním světlem a díky tomu se v listech čajovníku tvoří méně katechinu a více aminokyselin. Proto je nálev méně hořký.

Hojicha

Tento japonský zelený čaj se vyrábí z opražených řapíků a čepelí dalších japonských čajů Senča a Banča.

Genmaicha

Genmaicha je japonský zelený čaj připravovaný s praženou rýží. Kdysi to byla taková „z nouze ctnost“, protože se rýží drahý čaj nastavoval, aby si jej mohly dovolit i nižší vrstvy.

Jak zelený čaj správně připravit

Zelený čaj nikdy nevaříme, pouze spařujeme, a to nejlépe vodou horkou 80 až 90 °C. Voda by také neměla být příliš tvrdá ani chlorovaná. Ideální je voda pramenitá. Čajové lístky zaléváme v porcelánové nebo skleněné nádobě a nikdy ne v kovové, která by nám narušila chuť výsledného nápoje. Používáme asi 4 až 5 g čajových lístků na 250 ml vody. Konvici s čajem necháme chvíli odpočinout, čaj louhujeme asi 3 až 5 minut. Zelený čaj můžeme zalít opakovaně. Některé národy zelený čaj sladí, ale správně jeho chuť vynikne jen tehdy, když nebudeme přidávat žádné další přísady.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

ten + six =