caje

Bílý čaj je nejjemnější ze všech čajů

Bílý čaj byl v dřívějších dobách vyhrazen pouze pro krále, resp. císaře. Dnes si jej můžete vychutnat i vy. Jak se vyrábí a jaké má účinky?

Výroba

Bílý čaj se vyrábí z nerozvinutých pupenů a čerstvých lístků, které jsou pokryty bílým chmýřím. Tyto části se většinou sbírají ručně, suší, ale nesvinují. Někdy se bílému čaji říká také květový nebo poupátkový. Připravený nálev pak připomíná čaj z čerstvých listů. Má jemnou chuť, mírné aroma a je asi nejsladší ze všech druhů čaje.

Účinky na lidský organismus

Bílý čaj v sobě obsahuje mnoho antioxidantů, což jsou látky, které zabraňují stárnutí. Také zlepšují imunitní systém, jsou prospěšné srdci a cévní soustavě, snižují krevní tlak, cholesterol i hladinu cukru v krvi. Tento čaj má rovněž nejmenší obsah kofeinu. Uvádí se také, že snižuje stres, protože obsahuje přirozený zdroj dopaminu a serotoninu. Má i protirakovinné účinky a určitý vliv na snižování nadváhy.

První komerčně vyrobený bílý čaj

První komerčně vyrobený bílý čaj známe ze 17. století a byl vyroben v provincii Fujian z odrůd čínských čajovníků Da Bai a Da Hao. Protože se v tehdejší době čerstvé pupeny jen těžko převážely, byl tento čaj opravdu určen ke spotřebě pouze v okolí této provincie.

Druhy bílého čaje dnes

Dnes je již bílý čaj vyráběn i v jiných oblastech, a to nejen Číny, ale i Japonska. Mezi nejznámější odrůdy patří: Pai Mu Tan (Bai Mu Dan/White Peony/Bílá pivoňka), Shou Mei, Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle/Stříbrná jehla), Monkey Picked White Tea, Darjeeling White Tea a Quinshan Cui Min.

bily caj 600x337 - Bílý čaj je nejjemnější ze všech čajů

Zdroj foto: pixabay

Pai Mu Tan

Tento čaj s poetickým českým názvem Bílá pivoňka se získává z vrcholových fleší (pupenů) z čajovníku čínského pěstovaného v horských plantážích pohoří Wui v provincii Fujian. Je to velmi cenný čaj. Přidává se také v množství cca 4 % do různých černých čajů.

Shou Mei

Tento čaj by se dal do češtiny přeložit jako „obočí starého muže“ nebo „obočí dlouhého věku“. Čaj je zvláštní tím, že se ručně třídí a suší na slunci. Není rolován ani jinak upravován. Poznáte jej podle toho, že listy mají různé odstíny zelené i hnědé barvy. Nálev je pak žlutý až oranžový, chuť sladká, chutná po ovoci.

Bai Hao Yin Zhen

Stříbrná jehla dostala název podle toho, že se vyrábí z velkých a plných pupenů, které po usušení získávají stříbrnou barvu. Je jemný a sladký.

Monkey Picked White Tea

Toto je zajímavý čaj se zvláštním názvem, který prý získal podle toho, že kdysi buddhističtí mniši naučili opice otrhávat lístky čajovníku i z vyšších rostlin. Dnes už sice lístky neotrhávají opice, přesto patří tento čaj k těm nejlepším, které můžete sehnat.

Darjeeling White Tea

Tento bílý čaj jako jediný pochází z Indie, z oblasti odkud pocházejí ty nejlepší indické čaje. Díky jinému podnebí je i chuť odlišná a velmi specifická.

Quinshan Cui Min

Toto je speciální čaj, který se pěstuje pouze v jediné zahradě (Quinshan) v provincii Hunan. Zahrada se nachází na ostrově v nadmořské výšce 750 m n. m. a přístup k ní je pouze po vodě. Pupeny jsou sbírány ručně během nejlepšího období pro sběr – tj. březen, duben. Nálev je světle žlutý a voní po květinách.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář