Neustále hledáte nové způsoby, jak uchovat jedinečnou chuť bylinek na zimní měsíce, protože si vaření bez nich jednoduše nedokážete představit? Máme pro vás skvělý tip: bylinkové nebo česnekové ghí, tedy vlastně přepuštěné máslo. Jeho použití v kuchyni je opravdu univerzální, a navíc je okamžitě připravené k vaření.
Proč ghí, a ne obyčejné máslo?
Také si právě pokládáte tuto otázku? Ukážeme vám seznam výhod, kvůli nimž se rozhodně vyplatí věnovat přípravě přepuštěného másla těch několik minut času navíc:
ghí je odolnější proti vysokým teplotám, zatímco jeho vrchol končí na 250°C, obyčejné máslo se začíná přepalovat už při 180 °C
mnohem déle vydrží, v chladu i několik měsíců, zatímco u másla se výdrž počítá na týdny
díky pečlivému sběru syrovátkových zbytků a přecezení mléčné bílkoviny obsahuje ghí jen v minimálním množství laktózu a kasein, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy
ghí můžete použít i na kosmetické účely (promazání suché kůže, odřeniny, popáleniny), aniž byste se museli bát žluklého zápachu
Jak na bylinkové a česnekové ghí – recept
Překvapí vás, jak je výroba ghí snadná. Na jednu kostku budete potřebovat přibližně 15-20 minut svého času a základní pomůcky, jako sporák, rendlík a jemné plátýnko nebo gázu. Na ochucené ghí pak 4-5 stroužků česneku nebo hrst libovolných čerstvých bylinek, skvělá je třeba bazalka, tymián, rozmarýn, ale i levandule nebo třeba heřmánek. Fantazii se skutečně meze nekladou.
Na samém začátku je třeba máslo pomalu rozpustit. Jakmile bude rendlík plný tekutiny, vhoďte do něj nasekané byliny nebo nasekané stroužky česneku. Zahřívejte další 10-15 minut. Během této doby odebírejte bílou pěnu, která se tvoří na povrchu a sledujte, jak se z másla pomalu stává čistý tuk průzračné žluté barvy. Hotové ghí poznáte tak, že se pěna již skoro netvoří, a navíc voní po oříšcích.
A hnědé usazeniny na dně se nelekejte, jde o usazenou mléčnou bílkovinu a pokud není černá, nic se neděje. Přepuštěné máslo nechte trochu vychladnout a poté přeceďte přes plátýnko nebo tři vrstvy gázy. Uchovávejte na chladném místě a odebírejte podle potřeby.
Bylinkové a česnekové ghí se skvěle hodí ke smažení, dušení, ale i k ochucení polévek, zjemnění omáček nebo grilování. Tam, kde byste běžně použili kombinaci oleje a česneku případně bylinek, je ideální místo právě pro použití tohohle ghí. Například míchaná vajíčka na česnekovém ghí s čerstvou pažitkou jsou zkrátka famózní. A bez obav ho můžete zařadit i do jídelníčku nejmenších dětí.
Náš tip: připravujete-li ochucené ghí z většího množství másla, navyšte adekvátně množství bylinek i potřebný čas. Na přepuštění dvou kostek tak budete potřebovat minimálně 25 minut, na tři kostky přibližně 35 atd.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz