Jestli vás nějaký džem zahřeje na duši i na těle přes zimu, pak to určitě bude ten z kdoulí. Ať již máte kdoule vlastní, nebo je budete muset koupit, neváhejte a tento výborný džem vyzkoušejte. Nejlépe je zkombinovat kdoule ještě s jablky nebo hruškami.
Co budete na džem potřebovat
Na kdoulový džem si připravte tyto suroviny:
– 1 kg kdoulí,
– 1 kg jablek nebo 1 kg hrušek nebo 0,5 kg jablek a 0,5 kg hrušek,
– 1 kg želírovacího cukru 2:1
– cca 150 ml vody,
– 2 hřebíčky,
– 1 celou skořici,
– šťávu z jednoho citronu nebo sáček kyseliny citronové,
– cca 20 ml kvalitního koňaku.
Postup výroby
Nejprve zpracujeme kdoule. Je třeba je oloupat, odstranit stopky i zbytky květů (jako u jablíček). Poté plody nakrájíme na čtvrtky. Nakrájené ovoce zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Potom propasírujeme. Teprve nyní přidáme na kostičky nakrájená jablka (hrušky), hřebíčky, skořici, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a koňak. Opět přivedeme k varu a přidáme želírovací cukr (je vždy lepší přidat jej až do vařící se hmoty, protože se rychle rozpustí a nepřichytí se k nádobě). Vaříme podle návodu (asi 5 minut) a poté ihned plníme do čistých vyvařených skleniček. Skořici a hřebíček můžeme vyjmout. Sklenice uzavřeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Poté obrátíme, necháme vychladnout a popíšeme (druh ovoce a hlavně datum).
Skladování a využití
Skleničky skladujeme na chladném a temném místě. Džem zcela jistě vydrží do příštího roku. Tento voňavý džem využijete na zákusky, dorty, slepování vánočního cukroví atd.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz