trnka

Trnkový likér je bohatý na vitamíny

Trnky jistě každý pozná podle jejich modré barvy a podle trnů. Avšak zkuste překonat počáteční ostych před těmito bobulemi a vyrobte si z nich likér.

Jak a kdy trnky sbírat

Pro sběr trnek v přírodě si vybíráme keře, které jsou daleko od silnic, dálnic a průmyslových zón. Protože trnky mají poměrně ostré trny, používáme při sběru rukavice. Nejlepší je sbírat trnky po prvním mrazu, protože tak se zjemní jejich chuť i aroma.

Co budete na trnkový likér potřebovat

Na cca 3 lahve o objemu 500 ml budete potřebovat:

– cca 500 g trnek,

– 500 g bílého cukru,

– 1 vanilkový lusk,

– 1 a ½ l pálenky,

– velkou skleněnou lahev.

A jak likér vyrobit

Nasbírané trnky přebereme a omyjeme. Bobule naplníme do velké skleněné lahve, přidáme cukr, vnitřek vanilkového lusku a celé zalijeme pálenkou. Plody nesmí v žádném případě vyčnívat. Láhev uzavřeme a necháme asi 2 měsíce stát při pokojové teplotě. Občas můžeme protřepat. Po 2 měsících likér scedíme přes cedník nebo čisté plátýnko do menších lahviček.

Tip 1: Likér můžeme použít jako dárek, na ozdobnou lahev namalujeme větvičku trnky. Pokud si nejsme jisti zručností při malování, můžeme jen láhev převázat pěknou modrou stužkou.

Tip 2: Podobným způsobem si můžeme vyrobit likér např. z jablek, hrušek, ostružin, nebo třeba z máty.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář