Exoticky okrasný strom, jehož botanický název je cicimek čínský, kde už jasně i napovídá původ. Čínské datle lze znát také pod názvem jujuba. Tato skvostná dřevina vnese výjimečnost do vaší zahrady, je nenáročná, nadchne svými plody, které jsou velmi výživné, bohaté nejen na vitamín C a krásně voní. Pěstování je tak vhodné nejen pro vášnivé zahrádkáře, ale také pro milovníky léčivých rostlin.
Strom, který zaujme krásou i dlouhověkostí
Jujuba je opadavým stromem, který vyniká svou dlouhověkostí, kdy tak v průměru roste až sto let. Ve své domovině, tj. v Číně se pěstuje po tisíce let a náleží mezi nejrozšířenější ovocnou tamní dřevinu. Typický je pozvolný růst, na zimu shození listů a neuspořádaně tvarované větve, na kterých mohou být i trny.
Jak na úspěšné pěstování?
Menší či větší stromky je možné zakoupit na internetu a nechat si je zaslat poštou, avšak osobní odběr je rozhodně lepší, tj. zajít do zahradnictví, kde se specializují na subtropické dřeviny. Mladé rostliny se prodávají nejčastěji v kontejnerech. Vysadit je můžete po celou sezonu, je dobré však neopomenout, je dostatečně seříznout, aby došlo k efektivní podpoře ujmutí a nastartování tvorby kořenového systému.
V následujících letech je dřevina na řez méně náročná, je třeba dbát na vytvoření vzdušné a prosvětlené koruny, ideální je kotlovitý tvar, čehož dosáhnete odstraněním zahušťujících větví a také přestárlých odplozených výhonů. Detailní řez jako u jádrovin se u jujuby neprovádí.
Kde vysadit?
Nejlepší volbou je chráněná jižní a slunná část, možné je pěstování v nevytápěném skleníku nebo v zimní zahradě. I v našich podmínkách však přečká mrazy do -20 °C. Ohledně půdy není dřevina náročná, neboť může být propustná i kamenitá. Jujuba si poradí i s půdou písčitou, jílovitou, zasolenou i vápenatou. Problémem není ani sucho, které bez problému zvládne. Nicméně pro dosažení hojnější a kvalitnější úrody je pravidelná zálivka výhodou. Je třeba se však připravit na to, že v chladnějších polohách hůře vyzrávají plody, nicméně i tak se jedná o impozantní strom, tudíž plody jsou spíše vítaným bonusem.
Dozrávání a sklizeň plodů
Rostlina je sice částečně samosprašná, pro vyšší úspěšnost sklizně se doporučuje vysazení alespoň dvou stromů. Plody dozrávají dle vysazené odrůdy v průběhu podzimu. Sklízení se provádí ručně, dají se i snadno setřást. Pokud nedojde ke sklizni, vydrží na stromě až do jara.
Plody jsou zhruba tři až čtyři centimetry velké peckovice, některé druhy mají plody o velikosti až šesti centimetrů, které mají oválný tvar se semenem uvnitř. Zelená slupka v průběhu dozrávání se zbarví do hněda či červenohnědé barvy. Dužina je voňavá a má smetanově bílou barvu, krátce po sklizni je ještě křupavá, šťavnatá a má chuť připomínající sladké jablko.
Využití prospěšných plodů
Vyrábět z nich lze vynikající marmelády, kompoty, dětskou výživu, likéry, pudinky, vitamínové nápoje nebo sirupy. Stejně je tak možné plody sušit, kandovat. Vhodné jsou i pro mražení. Rovněž je můžete skladovat při teplotě okolo 10 °C, kdy vydrží po dobu dva až dva a půl měsíce.
Jaké odrůdy vybrat a proč?
Vybrané odrůdy se pyšní tím, že pocházejí z čínské provincie Šan-sai a snášejí dobře mrazy a je možné je pěstovat bez chemické ochrany. Které to jsou? Jedná se o dragon, též známý jako dračí tlapy, dále můžete zakoupit odrůdu zvanou huping, chun, jinchang No.1, v tomto případě se jedná poměrně o novou odrůdu, která je takřka bez trnů a typické jsou velmi sladké plody.
Kromě výše uvedených je možné sehnat také další stromy z čínského šlechtění, jako je jang, tajan či zanzibar. A mrazy do mínus 28 °C zvládne odrůda lang.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz