Brusinková šťáva je jednoduchý, zdravý nápoj. Je plný vitamínů a může pomoci předejít ledvinovým kamenům. Následující recept vám pomůže připravit si asi 1 litr brusinkové šťávy doma. Jedině tak si totiž můžete být jistí tím, co v brusinkové šťávě vlastně je. Samozřejmě si můžete vyrobit i menší množství brusinkové šťávy tím, že ponížíte jednotlivé ingredience.
Ingredience
500 g brusinek,
1 litr vody,
kousky jablka – množství podle chuti ale ne více než 500 g,
cukr – podle chuti,
skořice – podle chuti, můžete ji úplně vynechat.
Postup
Brusinky
Nejlepší je, pokud pěstujete brusinky doma. Pak je stačí nasbírat. Pokud ne, může se vám šťáva trochu prodražit, protože brusinky mohou být drahé. V tom případě se vyplatí přidat i další ovoce, abychom získali více šťávy. Vhodné jsou například jahody, meloun, banány a/nebo hrozny – ale brusinky musí být v dominantním množství. Zvažte přidání jablečných kousků, abyste vytvořili šťávu „cran-apple“. Brusinky před použitím opláchněte. Je důležité to provést dříve, než je budeme vařit – nikdy nevíte, jaké bakterie mohou ovoce napadnout.
Voda
Jeden litr vody nalijeme do hrnce. Hrnec musí být dostatečně velký, aby pojal jak vodu, tak také ovoce, které do šťávy přidáme. Vodu přivedeme k varu a poté do ní přidáme brusinky (poměr voda k brusinkám je 2:1). V tuto chvíli můžete přidat také další ovoce, pokud chcete přidat i jiné. Buďte opatrní, ať nic nerozlijete. Vařte, dokud se brusinky nerozvaří. Poté snižte teplotu a nechte pobublávat ještě asi 10 minut. Poté odstavíme a necháme 20 minut chladnout. Nyní je čas přidat sladidla a koření. Pokud chcete, aby vaše šťáva byla extra sladká, můžete přidat cukr, med nebo jiné sladidlo. Začněte 2-3 lžícemi. Poté můžete přidat koření jako je skořice, muškátový oříšek nebo jiné koření, které chcete vyzkoušet.
Abychom získali hladkou tekutinu, přelijeme směs do mixéru a rozmixujeme ji najemno. Poté je nutné směs přecedit přes plátno, abychom se zbavili kůží z brusinek a dalších nečistot, jako je celé koření nebo nerozvařené části brusinek.
Vychlaďte a podávejte
Nyní už je brusinková šťáva připravená. Můžete ji pít i v pokojové teplotě, ale naprostou špičkou je, když si ji necháte vychladit a podáváte ji v horkém letním počasí.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz