okurky

Co všechno si můžete přes léto zavařit?

Léto je v plném proudu, ale vy byste měli začít myslet už i na zimu a některou zeleninu si včas zavařit. Přinášíme vám pár receptů i rad a tipů, jak postupovat.

Okurky jsou klasika

Zavařovat okurky je naprostá klasika, kterou by měl zvládnout každý zahrádkář. Okurky sbírejte ráno nebo večer, za velmi teplých dní i 2x denně. Trhejte je opatrně a nenechávejte je přerůst. Snažte se, aby všechny měly přibližně stejnou velikost, tak totiž docílíte toho, že budou zavařené na stejné úrovni. A jak postupovat: Nejprve si svařte nálev z prostředku na zavařování a nechte jej vychladnout. Okurky mezitím omyjte, osušte a naskládejte do zavařovacích sklenic. K okurkám přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, cibuli nakrájenou na kroužky a snítku kopru. To vše zalijte připraveným nálevem, sklenice pevně zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Malé cibulky jsou efektní

Cibulky na zavařování vybíráme malé, maximálně do 2–3 cm v průměru. Oloupeme je a nejprve je krátce povaříme ve vodě s přidanou citronovou šťávou. Poté cibulky vyjmeme, necháme je okapat a oschnout. Cibulky skládáme do sklenic a prokládáme nakrájenou červenou paprikou a bobkovým listem. Poté je zalijeme stejným zavařovacím prostředkem jako okurky. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.

cibulky - Co všechno si můžete přes léto zavařit?

Kukuřičky jsou lahůdka

Na sterilované kukuřičky musíte nasbírat kukuřičné klasy, dokud jsou malé a křehké. Nejlepší čas je někdy v první polovině července – je potřeba sledovat vývoj klasů, aby vám nepřerostly. Kukuřičky zbavíme listů a chloupků a krátce povaříme v osolené vodě. Poté necháme vychladnout a okapat a naskládáme do zavařovacích sklenic. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí a bobkovým listem a zalijeme připraveným nálevem na zavařování. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Červená paprika s olejem

Specialitou, která ozdobí váš stůl v zimě (např. chlebíčky), jsou sterilované červené papriky s olejem. Vybíráme zralé červené papriky, které omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na větší kousky (poloviny, čtvrtiny). Ty vyskládáme těsně vedle sebe do sklenice. Nálev si tentokrát připravíme sami, protože je potřeba přidat olej. Svaříme 2 l vody, 0,5 l octa, 10 kuliček černého pepře, 8 kuliček nového koření, 8 kusů hřebíčku, 4 kusy bobkového listu, 4 lžíce soli, 100 g cukru a 4 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový apod.). Necháme zchladnout a zalijeme papriky. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.
 

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

Zavřít