Kdo by nemiloval květiny? Slouží různým účelům. Můžete se jimi zdobit, připravovat si kytice do interiéru, darovat je blízké osobě… nebo je jíst. Ano, je pravda, že květiny nejsou určeny pouze k čichání nebo dívání. Mnoho hezky vypadajících květin může být konzumováno. Ještě než se vydáte do své zahrady vybrat si květy na svou večeři, podívejte se na seznam těchto nejčastěji používaných jedlých květů, které jsou také chutné.
Ibišek
Květy ibišku mohou být použity jako příchutě v různých potravinách různými způsoby. Po celém světě se tato květina konzumuje po vaření, někdy syrová, jako koření nebo dokonce jako potravinářské barvivo. Na některých místech jsou nejčistší okvětní listy z této květiny také přidávány do syrových salátů, kde mají být konzumovány, zatímco na ostatních místech jsou stonky ibišku přidávány do polévek pro lepší chuť. Vzhledem k mírné citrusové chuti okvětních lístků může být tato květina také použita v čemkoli, jako jsou ovocné koláče, rumové nápoje atd. Nejlepší způsob, jak konzumovat ibišek, je udělat si čaj.
Šeřík obecný
Nejenže šeřík skvěle voní, má také ohromnou chuť. Nejlépe ho využijete jako oblohu, ale zkuste ho smíchat také s mraženým jogurtem na ošetření rtů. Nebo si můžete jednoduše připravit šeříkovou studenou vodu. Rozptylte několik květů v čerstvém zeleninovém salátu. Šeřík můžete přidat také do ledové kávy nebo jakéhokoli dezertu.
Fialky
Můžete jíst jak listy, tak květy fialek. Zatímco chuť listů může být mírná, květiny chutnají sladce. Můžete je jíst po přidání do salátů, vařit je nebo je zamíchat s kaší, vykrystalizovat je v bonbonech, dezertech, vyrobit z nich želé, přidávat je do octu pro barvu a vůni nebo je kvasit a produkovat sladké víno. Fialky mají také velké léčebné použití. Tyto květiny jsou velmi detoxikační a mohou pomoci játrům vyčistit odpadní produkty z krve.
Jasmín
Tyto intenzivně voňavé květy se tradičně používají pro přípravu čaje. Tyto sladké květy můžete použít také samozřejmě ve všech možných sladkých pokrmech. Avšak pouze druh Jasminum sambac tohoto květu může být konzumován pro relaxaci. Všechny ostatní druhy jasmínu jsou jedovaté, takže buďte opatrní při výběru těchto květů!
Levandule
Tato květina se sladkou květinovou chutí, se slabým citrusovým nádechem, může být skvělým přírůstkem jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Dejte je do sklenky šampaňského, na čokoládový dort nebo jako oblohu na zmrzliny a tyto květiny vám zapůjčí záhadnou vůni a přetrvávající chuť.

Růže
Všechny odrůdy růží jsou jedlé. Stačí odstranit hořkou bílou bázi a silně parfémované lístky mohou poskytnout perfektní chuť v čemkoli od dezertů až po nápoje. Můžete jíst okvětní lístky růží syrové v salátech, v krémových omáčkách nebo po vaření v polévkách.
Denivka
Denivky mají sladkou chuť a mohou být snadno konzumovány syrové. Chuť těchto květin může připomínat okurku nebo trochu meloun. Poupata těchto květin jsou skvělým zdrojem vitamínu C a karotenu. Můžete vařit a jíst hlízy kořenů denivky stejně jako mini brambory.
Karafiát
Karafiáty mají pepřovou, kořeněnou chuť jako hřebíček. Můžete si házet lístky do čerstvě nasekaného salátu nebo si s nimi připravit nakládanou zeleninu. Karafiáty mohou být také kandované, přidány do zákusků, jako jsou ovocné koláče, zapuštěné do vína, které přidávají pikantní chuť nebo je prostě snězte jen tak.
Zimolez
Tyto květiny mají sladkou medovou chuť. Zatímco dlouhé květinové trubice zimolezu jsou naprosto jedlé, s opatrností se chovejte k ostatním částem rostliny. Nejezte plody nebo jakoukoli jinou část rostliny, protože jsou extrémně jedovaté. Tato květina může být vynikajícím doplňkem k salátům i dezertům.
Květy dýní
S mírnou nádivkou, jsou dýňové květy vynikající jedlé květiny. Stačí odstranit tyčinky těchto květin a můžete je vařit nebo jíst je syrové. Také je můžete smažit v těstíčku s pikantními ingrediencemi, jako je kozí sýr nebo byliny, pečte je nebo vařte v polévkách, burritos apod.
Jedlé květiny
Není nic zajímavějšího ve vašem čerstvém salátu, než květiny! Jsou nečekanou ingrediencí, která dodává jídlu texturu. Musíte však zajistit, aby vaše jedlé květy byly pěstovány organicky bez jakýchkoli pesticidů nebo chemikálií. Také nezapomeňte odstranit prašníky, stonky a tyčinky květin před jejich konzumací, protože mohou být hořké. Pokud máte pochybnosti o tom, zda je některá květina jedlá, prostě ji radši nejezte, než se o ní dozvíte víc.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz