Domácí pečivo je vždy lepší než to kupované, protože neobsahuje žádné konzervanty, umělá sladidla či umělá barviva. Také vždy přesně víte, jaké suroviny jste použili. A rozhodně nehrozí, že by se vám domácí pečivo zkazilo, protože jej jednoduše sníte dříve, než by k tomu došlo. Je totiž velmi lahodné.
Proč právě levandulové sušenky?
Levandule je rozhodně jednou z bylinek, která se hodí právě ke sladkým pokrmům. Již jsme si povídali o levandulovém cukru, tak proč nezkusit levandulové sušenky?
Na jejich výrobu budeme potřebovat:
– 250 g hladké mouky (může být pšeničná nebo špaldová),
– 60 g třtinového (hnědého) cukru,
– 120 g másla,
– špetku soli,
– 1 vejce,
– 3 lžičky sušených levandulových květů.
Příprava je velmi jednoduchá:
Nejprve smícháme sypké suroviny (mouku, cukr, sůl), poté přidáme změklé máslo, vejce a levandulové květy. Rychle vypracujeme těsto. Můžeme jej dát na chvíli ztuhnout do lednice, aby se nelepilo. Poté jej rozválíme na placku a vykrajujeme kolečka či jiné tvary. Sušenky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 minut.
Obměnou tohoto základního receptu získáme ještě o něco zdravější variantu. Tentokrát použijeme:
– 250 g celozrnné špaldové mouky,
– 4 lžíce medu,
– 120 g másla,
– citronovou kůru,
– 3 lžičky sušených levandulových květů.
Postupujeme obdobně, všechny suroviny smícháme a rychle vypracujeme hladké těsto, z těsta rozválíme placku a vykrajujeme jednotlivé sušenky. Ty pak pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, pečení tentokrát stačí na 170 °C po dobu cca 10 minut. Uprostřed pečení můžeme plech v troubě obrátit.
Věříme, že obě varianty vyzkoušíte a na obou si pochutnáte!
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz