matcha caj

Čaj matcha je speciální práškový čaj

Zelený čaj matcha v Japonsku slouží k přípravě čaje při čajových obřadech. Dnes se od něj v Japonsku trochu ustupuje, zato se začal pít v evropských zemích. Pojďme se podívat do tajů přípravy tohoto čaje.

Historie

Historie čaje matcha není tak dlouhá a sahá asi do 12. století našeho letopočtu. Práškový čaj začali používat zenoví mniši, protože měl mnoho léčivých účinků.

Jak se čaj vyrábí

Matcha se vyrábí nejčastěji z čaje zvaného tencha, který se rozemele pomocí mlýnku na prášek. Čaj se pěstuje z čajovníku čínského, který se před silným sluncem zastiňuje rákosovými stínidly. Díky tomu v lístcích čaje nedochází k fotosyntéze a čaj je více sladký a méně hořký. Čajové lístky se sklízejí začátkem května, kdy jsou dostatečně velké. Sklízejí se samozřejmě ručně. Tato ruční práce se rok od roku dražší. Proto někteří pěstitelé přistupují k mechanizované sklizni. Lístky jsou poté dováženy do továrny a napařovány (20 sekund), čímž si zachovají barvu i čerstvost. Zabrání se tak oxidaci a s lístky se dále lépe pracuje. Potom se lístky na strojích suší. Poté jsou lístky nařezány na drobnější kousky, aby se mohly ve mlýnku umlít.

Jak se čaj konzumuje

V dřívějších dobách se matcha konzumoval jako hustý čaj, kdy se prášek rozmíchal speciální metličkou s trochou vody. Dnes se pije řidší čaj, i když původní způsob přípravy zůstal.

zeleny caj - Čaj matcha je speciální práškový čaj

Zdroj foto: envato

Co je ještě z matcha možné připravit

Dnes už si můžete vychutnat i zmrzlinu s příchutí matcha – zelený prášek se zamíchá do zmrzlinové hmoty. Některé kávové společnosti dokonce nabízejí kávu s příchutí matcha – například matcha latté. Dá se také smíchat s jogurtem, nebo použít do smoothies.

Jak poznáte matcha čaj jako laik

Jako laik můžete být překvapen, že zelených práškových čajů je celá spousta. Nicméně kvalitní matcha čaj poznáte podle barvy a chuti. Barva musí být smaragdově zelená, nikoliv nazelenalá, nebo dokonce zelenožlutá. A chuť musí mít sladkou a jemnou.

Příprava

Doma si čaj matcha připravíte tak, že 2 až 3 vrchovaté lžičky čaje zalijete horkou vodou o teplotě kolem 75 °C. To celé napěníte speciální bambusovou metličkou. Nejprve je roztok řídký, ale později zhoustne, jak se voda dostane do kousků lístečků.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář