S jarem nám všude rostou čerstvé bylinky, tak proč nezkusit jinou omáčku než klasickou svíčkovou, rajskou nebo koprovou? Vyzkoušejte naše bylinkové omáčky a uvidíte, že mají něco do sebe. Na jarní únavu, detoxikaci organismu a pro „hubnoucí“ dietu si nemůžete přát nic lepšího.
Rozmarýnová bešamelová omáčka
Velmi jednoduchou a chutnou omáčku si připravíme z rozmarýnu. Budeme potřebovat:
– 25 g másla,
– 1 lžíci hladké mouky,
– 1 větvička rozmarýnu,
– 1 kelímek smetany na šlehání,
– sůl a pepř podle chuti.
Nejprve si připravíme klasickou jíšku – necháme rozpustit máslo a přidáme za stálého míchání mouku. Mícháme, dokud mouka nezíská zlatavou barvu. Poté vložíme větvičku rozmarýnu a za stálého míchání přiléváme smetanu, až nám vznikne konzistence omáčky. Nakonec jen dle chuti osolíme a opepříme a můžeme podávat. Hodí se k masu, rybám, bramborám, hranolkům i těstovinám nebo nokům.
Teplá tymiánová omáčka
Podobnou, ale chuťově trošku odlišnou omáčku uvaříme z tymiánu. Připravíme si:
– 25 g másla,
– 1 lžíci hladké mouky,
– 1 kelímek smetany na šlehání,
– 1 lžičku sušeného nebo čerstvého tymiánu,
– sůl a pepř.
Opět začínáme jíškou, takže necháme rozpustit máslo, přidáváme mouku, necháme ji zezlátnout a poté za stálého míchání přiléváme smetanu. Do této omáčky přidáme tymián, sůl a pepř a již necháme jen přejít varem a zhoustnout. Hodí se k masu, rybám a steakům.
Jemná petrželová omáčka
I z petržele vás překvapí výborná omáčka. Budeme potřebovat:
– 50 g másla,
– 3 lžíce hladké mouky,
– 400 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového),
– 1 kelímek smetany na šlehání (33 % tuku),
– 1 svazek zelené petrželové nati,
– sůl a pepř.
Začínáme zase jíškou, kterou poté zalijeme vývarem, a když se jíška rozpustí, přilijeme smetanu. Ke konci vaření přidáme nasekanou petrželku, osolíme a opepříme. Tato omáčka je nejlepší k pečené rybě, uzenému masu nebo karbanátkům.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz