Snad každá kuchařka má v zásobě několik druhů bylinek, které v její kuchyni zkrátka nesmí chybět. Ukážeme vám, které se ze všeho nejlépe hodí do vývaru. Půjde o zástupce z našich zahrádek, ale i jejich exotické bratrance, kteří dokáží dodat polévce perfektní aroma či chuť.
Vynecháme takové stálice jako je petržel, pažitka, libeček nebo majoránka. Věnovat se jejich popisu by se rovnalo pověstnému nošení sov do Athén. A jakými bylinami je tedy doplnit?
Oregano se nehodí jen na pizzu
Připravujete zeleninovou polévku? Pak si vezměte k ruce dobromysl alias oregano. Velká větvička i se stonkem se hodí do vývaru, trocha rozemnutých lístků (čerstvých i sušených) pak i do finální fáze polévky. Chuť polévky prohloubí a zvýrazní jemné aspekty vařené zeleniny.
Kerblík pro obohacení drůbežích polévek
Jeho chuť je velmi jemná a při použití s dalšími bylinkami zcela zanikne. Přesto se kerblík dokáže stát onou příslovečnou tečkou, kterou bude vaše drůbeží polévka ke své dokonalosti potřebovat. Polévce dává typickou plnost a příjemné aromatické podtóny.
Šalvěj pro tmavá masa
Její chuť je nahořklá, takže ji v kuchyni obcházíme spíše s respektem. Tajemství jejího úspěšného používání tkví v pečlivém dávkování. Na velký pětilitrový hrnec vývaru vám postačí pouhé dva lístky. Hodí se do vývaru z hovězího nebo ze zvěřiny, případně tam, kde chuť na závěr doplní játrové knedlíčky či zavářka. Hledáte-li tajnou ingredienci, po které se budou všichni ptát, je to právě šalvěj.
Medvědí česnek nejenom pro jarní polévky
Máte rádi vývary trochu pikantní? Pak nezapomeňte do jejich základu přidat menší hrst listů medvědího česneku. Nehodí se snad jen do jemných drůbežích, kde by mohl přebít chuť masa – všude jinde ho však jistě oceníte! Listy si můžete zamrazit i do zásoby, takže si můžete této jedinečné chuti užívat i v zimě. Mráz totiž chuti medvědímu česneku nijak neublíží!
Estragon – bylinka s nezaměnitelným šarmem
Tenhle návštěvník prorazil do našich kuchyní z Francie. Nádherně voní po anýzu, ovšem problémem je opět jeho mírná nahořklost. Pár lístků ovšem dodá skvělé aroma zejména zeleninovým vývarům, krémovým polévám i omáčkám.

Zdroj foto: de.wikipedia.org Estragon
Koriandr pro drůbež vývary
Už vás unylá chuť vývaru z drůbeže tak trochu nudí? Osvěžte ji přidáním koriandru! Ale pozor, začínejte zvolna – aroma koriandru je velmi specifické, a často si na něj musíte chvíli zvykat. A pokud by vám ta vůně něco připomínala, pak vězte, že koriandr je nezbytnou součástí indické kořenící směsi na kari.
Citronová tráva – nejen pro exotické vývary
Polévkám vylepší aroma, podtrhne jejich chuť, a přitom jí není potřeba moc. Ano, přesně taková je citronová tráva. Pokud v obchodech koupíte malou krabičku, bude vám na velký hrnec polévky stačit 2-3 cm oloupaného stonku. Zbytek můžete zamrazit, případně nasekanou měkčí část použít pod maso nebo zeleninových jídel.
Když se hlásí potíže
Nevyvedl se vám vývar podle vašich představ? Někdy se může chutný pokrm i přes veškerou vaši snahu zakalit. Pomoc při této nepříjemnosti je naštěstí snadná a vystačíte si při ní jen s několika ingrediencemi. Na pět litrů vývaru budete potřebovat:
- 2 vaječné bílky
- 8-10 kostek ledu
- 1 bobkový list-style
- 150 gramů nasekané polévkové zeleniny, případně i bylinky, které jste při přípravě vývaru použili
- 1 malou cibuli
Vaječné bílky rozšlehejte a zavařte do vývaru. Poté přidejte ostatní ingredience a vařte společně na mírném plameni asi 20 minut. Nesolte, ani nic dalšího nepřidávejte. A nebojte se, i když směs nevypadá úplně vábně, výsledek bude nakonec perfektní.
Jakmile bude vývar hotový, přeceďte ho přes co nejjemnější síto. Pro opravdu dokonalý výsledek doporučuji použít velmi jemné plátýnko. Za pár minut práce navíc tak získáte stejný výsledek jako ve vyhlášené restauraci.
Náš tip: vývar nedosolujte. Pokud se vám zdá jeho chuť po uvedených úpravách mdlá, raději ho zredukujte trochu delším varem. Na chuti mu to neubere – ba právě naopak!
Vyčištění vývaru pro skutečně slavnostní příležitosti
Chystáte vývar na Den D a chcete, aby byl skutečně dokonalý a bez jediné chybičky? Pohrajte si s jeho vyčištěním trochu více. K uvedeným ingrediencím přidejte ještě 250 gramů hovězího masa a vše společně (vyjma bobkového listu) rozemelte na mlýnku. Směs přemístěte do dostatečně velkého hrnce, postupně přilévejte horký vývar a pomalu míchejte. Pokračujte, dokud vám vývar nedojde. Pak uveďte směs do varu.
Mezitím vezměte střední cibuli, oloupanou ji pokrájejte na čtvrtky a osmahněte na trošce oleje. Jde o malý trik, který vývaru dodá barvu. Cibuli vhoďte do vroucí směsi a vařte 15 minut. Na závěr vše přeceďte, opět nejlépe přes jemné plátýnko a směs zredukujte tak, aby měla plnou chuť. Takový vývar vám budou závidět!
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz