Zajisté jste slyšeli o této zázračné léčivé rostlině. Kdy je vhodná doba na sběr? S čím vším vám pomůže medvědí česnek? Víte, jak ho lze použít nejen v kuchyni? Jak na správné zpracování a uchování všech cenných látek v česneku?
Jarní životabudič
Česnek medvědí je vytrvalou léčivou bylinou rostoucí v trsech, kterou je možné pěstovat i u nás, stejně tak sbírat či zakoupit. Roste převážně v listnatých lesích. Rostlinu poznáte podle charakteristické česnekové vůně a bílých květů. Rostlina je považována za jeden z nejvýznamnějších jarních životabudičů. Vyniká nejen rychlým a efektivním účinkem, který je možné využít i poté, co rostlina odkvete.
V teplejších lokalitách se listy medvědího česneku začínají objevovat už koncem února. Sbírají se především listy a je třeba mít na paměti, i když není česnek medvědí chráněným či ohroženým druhem rostliny, tak pozor na to, kde sbíráte. Je třeba volit místa mimo chráněná území a sběr provádět šetrně s ohledem k přírodě. Doba růstu česneku se uvádí duben až červenec s tím, že ke konci května pak začíná kvést a jeho životadárný účinek se postupně vytrácí. Pokud chcete uplatnit veškeré blahodárné účinky této léčivé rostliny po zbytek roku, je třeba ho správně zpracovat.

Efektivní způsoby uchování medvědího česneku
Čerstvě nasbíraný medvědí česnek vydrží zhruba 3 až 4 dny. Postačí jej nechat ve sklenici s vodou. Listy umývejte až před samotnou konzumací, díky tomu vám takto vydrží. Takto čerstvý je výborný do salátů, pomazánek, na chleba, polévek apod. Další možností je zpracování většího množství čerstvého česneku, kdy postačí spařit na másle a s trochou soli a pepře servírovat místo klasického špenátu. Čerstvá nať slouží jako zdravé koření. Po více jak 4 dnech už listy žloutnou a vadnou. A zde se nabízí další možnosti zpracování.
Česnek můžete naložit do olivového oleje, kdy menší svazek listů uložíte do oleje a dáte do lednice. Takto naložený česnek je skvělým základem do omáček, ale také pod maso.
Účinnou metodou je mražení, kdy takto můžete uchovat medvědí česnek pro využití po zbytek roku. Stačí listy opláchnout, osušit, nakrájet a dát v sáčku do mrazáku. Rovněž je možné skladovat i v sušené variantě, kdy omyté a osušené listy nasekáte a necháte řádně usušit. Usušený medvědí česnek je skvělý jako koření do omáček, ale také pod maso, do polévky, salátu apod. Česneková chuť je mírnější než u kuchyňského česneku.
Blahodárné až zázračné účinky aneb s čím vším pomůže
- Podporuje trávení a chuť k jídlu
- Účinný prostředek při léčbě mykóz, plísní
- Působí močopudně, čistí ledviny a močové ústrojí
- Pomáhá při nachlazení – působí jako přírodní antibiotikum
- Příznivě reguluje krevní tlak
- Pomáhá při zanesených cévách
- Pomocník při nespavosti, úzkosti, závrati
- Likviduje střevní bakterie, ničí parazity
- Chrání před vznikem krevních sraženin a kardiovaskulárních chorob
- Brání rakovinovému bujení
- Pomáhá při revmatismu, kornatění cév
- Působí proti nadýmání a zácpě
- Stimulant bílých krvinek
- Čistí tělo a játra od škodlivých látek
- Upevňuje celkovou imunitu
- Zlepšuje paměť
- Pomoc při léčbě tuberkulózy
- Působí proti chorobám dýchacích cest
- Zlepšuje stav pokožky
- Napomáhá hojení ran
- Pomoc při léčbě zánětu v ústní dutině
- Pomoc při bolestech hlavy i migréně
- Pomůže při problémech s pletí – vyrážka, lišej apod.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz