Kompot z ananasu: návodů není nikdy dost. Nechcete-li pro příště utrácet vysoké sumy za drahé exotické kompoty plné cukru, konzervantů a dalších nechtěných složek, naučte se díky nám jednoduchý návod na zavařování ananasu.
Vystačíte si jen s tím, co najdete doma – a také s jedním pěkným kouskem ananasu z obchodu. Vyznáváme filosofii, že přírodní ingredience nejlépe chutnají jen tak – bez jakýchkoliv složitostí a gurmánských kliček. Pro náš recept tak budete potřebovat pouze zralý ananas, cukr a vodu.
Jak připravit ananasový kompot, který ani trochu neštípe
Dobře zralý ananas je základ. Možná to nevíte, ale čím sladší jeho dužina je, tím méně dráždivých látek(zejména pak tříslovin) se v ní vyskytuje. Ale byla by chyba ztratit ostražitost. Ananasu musíme stále věnovat tu největší péči. Při krájení i loupání si tak nůž před každým zakrojením dobře omyjeme. Zabráníme tak přenosu štiplavých látek na dužinu. Ano, jde o trochu práce navíc- ale za lahodný výsledek to rozhodně stojí. Nemusíte pak ananas ani omývat, což některé návody běžné doporučují. Zbavujete ho tak velkého množství šťávy, a spolu s ní samozřejmě odchází i chuť a řada vitamínů. A nezapomeňte vykrojit ani tuhý střed dužiny ananasu. Ten se totiž pro zavařování opravdu nehodí.
Jen ovoce, cukr a voda – nic víc není třeba
Ale ještě než se pustíte do loupání a krájení ananasu, připravte si nálev. Ten totiž musíte předem nechat dobře vychladnout. Pokud to neuděláte, zbytečně zničíte v ovoci řadu cenných živin. Příprava nálevu je jednoduchá – vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr a společně přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Následně sejměte z plotny a počkejte, dokud nebude nálev vlažný.
Náš tip: V této fázi lze do nálevu přidat i nejrůznější koření. Dobře se hodí hřebíček, badyán nebo skořice, my však pro začátek doporučujeme vyzkoušet opravdu jen ten nejjednodušší recept bez koření. Sami zjistíte, jak báječnou chuť takto připravené ovoce má a naučíte se s ním lépe pracovat. Na jakékoli další experimenty bude vždycky času dost.
Přípravu sklenic nepodceňte
Mezitím si nachystejte zavlažovací sklenice. Doporučujeme spíše menší, dohromady by měly mít obsah asi dva a půl litru. Dobře je vymyjte horkou vodou anebo nechte půl hodiny v rozpálené troubě. A to včetně víček. Všechny choroboplodné zárodky tak spolehlivě zlikvidujete. Poté do sklenic vložte ananas. Opravdu jen volně – nepěchujte. A nikdy by neměl dosahovat až po hrdlo sklenice, mnohem lepší je nechat pod víčkem asi centimetr nebo dva místa.
Ovoce zalijte vlažným nálevem – opět ne zcela po vrch sklenice. Zavíčkujte a zavařte. Budete potřebovat vodní lázeň s teplotou 90 °C. V ní by si sklenice měly pobýt 15 minut. Poté je vyjměte – nejlépe ihned za pomoci kleští – a nechte vychladnout na utěrce. Neotáčejte je dnem dolů. Je to zbytečné a víčka by mohla povolit. Po vychladnutí skladujte ve skříni nebo ve spíži a to nejlépe v chladnějších prostorách mimo kuchyni. Po otevření uložte do lednice a spotřebujte do týdne.
Jak na výběr zralého ananasu nejenom pro dokonalý kompot
Jak jste si všimli, v našem receptu příliš mnoho cukru nefiguruje. Pokud totiž pracujete s dokonale zralým ananasem (a jiný ani používat nedoporučujeme), můžete se sladidlem šetřit. A jak poznat zralý ananas?
Především musí vonět – trochu po květinách a trochu po tropickém ovoci. Nepřihlížejte přitom k jeho barvě. I částečně zelený plod může ukrývat perfektně vyzrálou dužinu. A naopak – ani zahnědlá spodní část nemusí být na závadu. Ve vůni se ovšem samozřejmě nesmí objevit tóny hniloby.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz