titulni

Od fobie z žížal k vedení vlastní vermikompostárny

Už od malička jsem měla z žížal fobii. Dnes mám letité zkušenosti v oblasti vermikompostování a jejich velkochov je mým živobytím. V tomto článku si můžete přečíst, jak se to stalo a zároveň zjistíte vše podstatné ohledně firmy FLORIUM. Tady je náš příběh.

Vznik naší společnosti se datuje do roku 2013, kdy jsem se ještě jako hobby pěstitelka se zájmem o přírodní pěstování seznámila s Miloslavem Tetourem a jeho rodinou. Miloslav byl první člověk, který mě na myšlenku vermikompostování přivedl a už v té době disponoval jako jeden z mála lidí u nás značnými zkušenostmi s chovem kalifornských žížal.

Zasvětil mě do celého procesu vermikompostování, což od něj, s ohledem na míru mého strachu z žížal, vyžadovalo pořádnou dávku trpělivosti a z mé strany šlo během praktické části o intenzivní terapii šokem. Proto jsem se také během prvního roku soustředila primárně na výzkum použití tekutého žížalího hnojiva pro rostliny.

Život je plný paradoxů, a tak mě principy této pěstební metody uchvátily i navzdory mé celoživotní fobii z těchto pozoruhodných stvoření. To jsem ještě netušila, že se po letech, kdy mi dělalo problém o žížalách jen číst, živých žížal skutečně dotknu. A už vůbec jsem netušila, nakolik se tito drobní, slizcí, plazící se živočichové dotknou mého života, natož že se stanou základem pro úspěšné podnikání.

Čím víc jsem toho totiž o žížalách věděla, tím víc se o to zvídavé děvče ve mně začalo zajímat, přičemž jsem potřebovala projít i praktickou částí. A tak Míla přivezl první kýbl žížal. U mého prvního vermikompostéru, primitivně vyrobeného cca 1×2 m, jsem strávila mnoho hodin. Jak jsem se k nim víc a víc přibližovala, začínala jsem vnímat a chápat jejich život. Najednou mi nevadilo je celé hodiny pozorovat a poslouchat. Později jsem mohla držet žížalí kokon nebo čerstvě vyklubanou maličkou žížalku. Po sedmi letech dám žížalu do dlaně. Je to pro mě osobně pocit, na který jsou slova krátká.

Strávila jsem celý rok doslova ponořená do přírodního pěstování. Byl to dobrý start pro vývoj prvních produktů vlastní výroby. Potřebovali jsme s partnerem Davidem Kuchtou a kolegy první zpětnou vazbu, a tak jsme se rozhodli pro prezentaci na populárním veletrhu Cannafest 2014. Výsledek nás mile překvapil, neboť jsme získali 3. místo v kategorii Produkt roku. Rázem z toho byl skvělý start. Cítili jsme potenciál a věděli, že pokud v úsilí vytrváme, můžeme v dohledné době pomáhat lidem k soběstačnosti při pěstování vlastních bio potravin stejně jako podporovat velké projekty v rámci ekologického zemědělství v souladu s přírodou.

David se tedy neúnavně pustil do byrokratických záležitostí, abychom mohli náš projekt nastartovat oficiálně, a hlavně abychom docílili schválení prostoru pro chov žížal i certifikace naší výživy pro rostliny. Po dvou letech úřadování jsme dostali certifikát od ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský), a sice pro oba naše nové produkty Florium Růst a Květ. Základní stavební kameny dnešní podoby naší společnosti byly tedy pevně na svém místě a konečně nastal čas nastěhovat větší množství žížal do naší haly, kterou ještě představovala bývalá zemědělská budova zralá na spadnutí. Od začátku jsme se však striktně drželi pevných zásad. Nechtěli jsme se zbytečně začleňovat do různých neziskových organizací a do dnešních dní jsme nečerpali jedinou dotaci. Tomu, co děláme, ze srdce věříme, a proto vše financujeme z vlastních zdrojů a neustále reinvestujeme finanční prostředky do výzkumu a rozvoje našich produktů.

Následovala spolupráce s Ing. Františkem Muškou Ph.D. v roli skvělého přírodního poradce, který pro nás realizoval hned několik zajímavých výzkumů z hlediska použití Floria na růst zeleniny.

Dalším důležitým společníkem na naší ekologické cestě se stal František Kessner z Bioplanety. Jeho 100% recyklovatelné materiály jsme použili k výrobě prvních patrových vermikompostérů.

V roce 2015 jsem poznala pana Michaela Radu. Jeho vize INDUSTRY 5.0 – Svět bez odpadu, která je pro každého tolik aktuální, velice ovlivnila nejen naše podnikání. Řídíme se jeho směrnicí a od začátku vyrábíme vermikompostéry v souladu s hodnotami Industry 5.0.

zizala - Od fobie z žížal k vedení vlastní vermikompostárnyO dva roky později nás oslovil doc. RNDr. Miroslav Vosátka CSc., ředitel Botanického ústavu AV ČR, který celý život zkoumá mikroorganismy v půdě. Dodnes nás těší, že jej oslovilo právě naše zařízení Revitalizér půdy, které revitalizuje půdu, písek či štěpku na bázi žížalího enzymu a gravitace. Za pomoci žížal pak dochází k usazování drobných částeček žížalího humusu. Unikátní revitalizér byl dva roky testován přímo v Botanickém institutu na hydroponické zahrádce, kde se naše Žížalí hnojivo stalo doplňkem dalších přírodních hnojiv pro pěstování rostlin v písku za účelem oživení pouští. Tento pokus se dokonce dočkal prezentace na Expo 2020 v Dubaji jako systém na ozelenění pouště. Jsme hrdí na to, že vzniknul ucelený hydroponický systém umožňující pěstování za přímé aktivní účasti žížal. Dali jsme mu název vermiponie.

V roce 2017 jsme se zúčastnili také celostátní soutěže. Výsledkem bylo ocenění z Ministerstva obchodu a služeb v projektu Přeměna odpadu na zdroje.

V roce 2019 jsme navázali spolupráci s RNDr. Petrou Innemanovou Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, se kterou máme založený zajímavý projekt na téma žížaly a kaly z čistíren odpadních vod. S paní doktorkou už pro vás mimo jiné připravujeme rozhovor, který bude tématem dalšího článku, takže je na co se těšit.

Jeden z velkoobjemových zemních vermikompostérů Florium VRF, které naše společnost vyvíjí a staví, byl použit k odbornému pozorování, jak žížaly snižují toxicitu. Aneb to, co ve staré Indii věděli už dávno, musíme v 21. století ověřovat fundovanými pokusy. Výsledky jsou samozřejmě velice pozitivní. V Indii se žížaly odjakživa používaly například na ekzémy nebo rány. Jejich sliz (enzym) vykazuje detoxikační vlastnosti a je rezistentní vůči hnilobám či plísním.

Letos jsme se pod záštitou INDUSTRY 5.0 zúčastnili online mezinárodního veletrhu v Indii.

Poslední tři roky jsme se věnovali převážně výzkumům, které jen potvrzují obecně platný fakt, že žížaly jsou zkrátka pracanti, kteří dokážou učiněné zázraky a stále představují obrovský potenciál využití od pěstování vlastních bio potravin v souladu s přírodou, přes komerční ekologické zemědělství až po celkové zlepšení životního prostředí. Pomáhají nám v duchu našeho hesla tvořit svět, kde roste zdravý život. A právě v tomto úsilí, na společné cestě ke světu, kde budou růst zdravé potraviny, ke světu, který nebude zaplaven zbytečným odpadem, nám jsou od začátku nedocenitelnými rádci a společníky všichni lidé, které jsem zde zmínila, a kterým patří náš srdečný dík.

Půda, žížaly i mikroorganismy mě fascinují do teď. Je to pro mě neuvěřitelně zajímavý svět, z něhož pramení mnoho krásného života. Vnímám kvalitní půdu jako důležitý zdroj pro náš zdravý život na této planetě. Práce s ní má léčivé účinky na mnoho úrovních. Potraviny vypěstované přírodním způsobem mají obrovsky pozitivní vliv na naši imunitu a zároveň je to důležitý krok k soběstačnosti i stravování se lokálním způsobem, což považuji v této době za nezanedbatelnou výhodu. Vydejte se s námi na cestu vermikompostování. Jsme tady pro vás a rádi vám poradíme!

———-Komerční článek———-

Zanechte komentář

Zavřít