Mrkev je nejen velmi chutná, ale především je velice zdravá. A nabízí takřka bezmezné využití. Pěstovat ji lze na zahradě, ale i v nádobě. Každý si tak může vypěstovat vlastní úrodu.
Pozitivní je, že jednak si lze vypěstovat mrkev, aniž byste museli mít zahradu. Pěstování mrkve je možné v květináči či v jakékoliv nádobě na balkoně, terase.
Pěstování mrkve na záhonech
Pokud patříte mezi ty, kteří vysévají mrkev na venkovní záhony, je tak nejvyšší čas pro její vysetí. Abyste mohli sklízet bohatou úrodu, je třeba zajistit dobře zásobenou půdu humusem, živinami. Pozor, mrkev nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem. Ideální volbou je přihnojení menší dávkou hodnotného kompostu. Mrkev potřebuje zejména důkladně zpracovanou půdu s dostatkem vláhy a živin a to nezávisle na odrůdě. Pokud pěstujete mrkev na přímý konzum, je vhodné rozložit právě výsev na více termínů.
Pěstování mrkve v nádobě
Příznivé je, že se jedná o nenáročnou a poměrně velmi vděčnou plodinu. Z malého semínka vám vyroste velká kořenová zelenina, která je zásobárnou vitamínů a důležitých látek a ještě je natolik chutná. Samozřejmě nejlepší je čerstvá, jako to ostatně platí snad pro každou zeleninu i ovoce.
Pro pěstování v nádobě je třeba zvolit odrůdu, která má kratší kořen a tím nebudete potřebovat ani nikterak hluboké nádoby, ale postačí vám klidně i truhlík. Pro pěstování v nádobě se hodí například Amini, Rondo, Mignon, Parmex. Rondo má kulaté kořeny, tudíž je možné pěstování dokonce i v nižší nádobě. Mignon je nazývána taktéž jako baby karotka, kořeny má krátké a velice křehké.
Mrkev tak zcela bez problémů můžete úspěšně pěstovat i na balkoně, nevadí ani přímé slunce. Co je však důležité, to je dostatečná vrstva zeminy a pravidelná zálivka, aby bylo eliminováno vyschnutí.
Zdravá a chutná kořenová zelenina
Mrkev je bohatá na vitamíny B, C, D, E i K, provitamín A, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, selen, jód, antioxidanty, stopové prvky, vlákninu, beta-karoten. V syrové mrkvi se nachází sacharid falkarinol, jenž má silné protirakovinné složky. Jeho účinky se však tepelnou úpravou snižují.
Konzumací mrkve uděláte mnoho pro své zdraví. Mrkev snižuje cholesterol v krvi, to má blahodárný účinek na srdce. A jelikož mrkev je proslulá svým obsahem betakarotenu, chrání tak oči, vyživuje sítnici. Díky obsahu selenu posiluje imunitu. Mrkev obsahuje vitamín K1, jenž má význam nejen pro srážlivost krve, ale také na metabolismus.
Mrkev by rozhodně neměla chybět v jídelníčku, pokud se snažíte zhubnout. Vláknina v mrkvi totiž napomáhá ke zrychlení metabolismu a zároveň dodává pocit sytosti. To je také jeden z důvodů, proč v mnoha dietách je mrkev doporučena ke konzumaci večer, kdy dostatečně zasytí. Mrkev obsahuje však i bílkoviny a tuky, nicméně z devadesáti procent ji tvoří voda, proto je velmi málo kalorická. A pokud si rádi pochutnáváte na této zelenině, tak dle studie bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace působí i jako prevence proti Alzheimerově chorobě.
Mrkev však nemá jen blahodárný vliv na lidský organismus, ale pravidelnou konzumací uděláte mnoho i pro svou pokožku, která bude mít svěží vzhled, jenž chrání před následky slunění a projevy stárnutí pleti. A pokud chcete vytěžit maximum z mrkve pro svou pokožku, tj. využít v nejvyšší míře betakaroten, pak jezte mrkev tepelně upravenou s trochou rostlinného tuku. Jde o to, že zatímco ze syrové mrkve získáte pouze pár procent betakarotenu, tak z dušené to může být takřka až šedesát procent a to už je znatelný rozdíl. Tepelnou úpravou však dochází ke snížení vitamínu C.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz