Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Malinové dezerty, které vás jednoduše dostanou

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
9.6.2020
v Recepty
Doba čtení: 5 minut čtení
A A
0
rolada

Urodily se vám na zahrádce maliny a vy už pro samou růžovou záplavu nevíte, kam dřív skočit? Máme pro vás recept na tři malinové dezerty, které zkrátka a dobře musíte vyzkoušet. Z čerstvých malin ze zahrádky jsou totiž absolutně nejlepší.

Začneme úplně nejjednodušším tipem – sladkou piškotovou roládou nejenom ke kávě. Pak si posvítíme na staré dobré kremrole se středy vybarvenými do růžova a nakonec přijde čas i na báječný malinový koláč z kynutého těsta.

Sladká piškotová roláda nejenom ke kávě

Není těžká a potěší i nejmenší děti. A kdo má rád tvaroh a maliny, bude u tohoto receptu doslova v sedmém nebi.

Ingredience:snidane

  • 6 vajec
  • 30 ml citronové šťávy
  • 230 gramů cukru krupice
  • 80 gramů hladké mouky
  • 6 lžic škrobu
  • 8 plátků želatiny
  • půl kila tvarohu
  • půl kila malin

Příprava:

Nejdříve předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem a vrhněte se na zpracování těsta. Vyšlehejte žloutky se čtyřmi lžícemi horké vody a 80 gramy cukru. Z bílků a 40 gramů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Obojí smíchejte s moukou, kterou jste předtím promíchali se škrobem a jemně prosáli. Opatrně rozmíchejte a vylijte na plech. Pečte 10-12 při střední teplotě. Horní strana piškotu by měla lehce ztmavnout.

Na linku rozprostřete bavlněnou utěrku, jemně ji pocukrujte moučkovým cukrem a hotový korpus rolády na ni vyklopte a srolujte. Počkejte až vychladne. Mezitím však nezahálejte, omyjte maliny, rozmixujte je a propasírujte přes cedník. Vzniklou hmotu smíchejte s tvarohem a 100 gramy cukru.

Želatinu rozpusťte v rozehřáté citronové šťávě a vmíchejte do malinového pyré s tvarohem uložte do chladničky, odkud směs neztuhne.

Nakonec krém natřete na korpus (do rovnoměrně vrstvy)a znovu srolujte. Roládu uložte na tři hodiny do lednice. Poté nakrájejte a můžete servírovat.

Kremrole se středy vybarvenými do růžova

Tradiční zákusek z cukrárny tak trochu jinak. Zjistíte, že příprava kremrolí není vůbec složitá, stačí mít doma kremrolové trubičky nebo něco podobného, na co bude možné proužky těsta navinout.

Ingredience:

  • 1 listové těsto (cca 250 gramů)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 80 gramů hladké mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 1 plátek želatiny
  • 250 gramů smetany ke šlehání
  • čtvrt kila malin
  • 3 lžíce vanilkového cukru

Příprava:

Troubu předehřejte stejně jako v předcházejícím případě na 200 °C. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na čtverec. Ten nakrájejte na 10 proužků. Z těch budou kremrole. Ale než je začnete navinovat na trubičky, opláchněte předtím každou z nich studenou vodou, teprve poté je těstem oviňte.

Žloutek rozmíchejte s mlékem a kremrole touto směsí potřete. Posypte moučkovým cukrem a upečte na plechu vyloženém pečícím papírem. Jakmile zrůžoví, vytáhněte z trouby a sejměte z trubičky. Nechte vychladnout.

Připravte si krém. Maliny překrojte na půl (ty drobnější nechte vcelku). Želatinu připravte podle návodu  a po pěti minutách lehce vymačkejte přebytečnou vodu. Mokrou želatinu poté rozpusťte v hrnci (stačí mírná teplota).

Ze smetany a vanilkového cukru ušlehejte pevnou šlehačku. Jednu lžíci vmíchejte do želatiny a pak tuto směs smíchejte se zbylou šlehačkou. Přidejte maliny, znovu promíchejte a naplňte do kremrolí. Vystačíte si i s běžným potravinářským sáčkem, byť se speciálním zdobícím se pracuje lépe. Uložte na půl hodiny do chladničky. Poté lehce pocukrujte a podávejte. Budete překvapeni, jak lahodný dezert získáte.

Náš tip: maliny lze v receptu nahradit i jahodami, které během přípravy pokrájíte na malé kousky. Kremrole se snažte sníst ještě týž dne, při delším skladování velmi rychle ztrácí na konzistenci i kvalitě chuti.

Malinový koláč z kynutého těsta

Že si s kynutým těstem příliš nerozumíte, takto se po tomhle receptu určitě změní. Nádherně se s ním pracuje a když si s ním dáte jen o trochu více práce a místo jednoduchého vylití na plech ho předtím vytvarujete do atraktivních růžiček, nemůžete šlápnout vedle.dezert

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 50 gramů cukru krupice
  • 350 gramů hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 400 gramů malin
  • špetka soli
  • 50 gramů másla
  • půl kostky droždí
  • 3 lžičky vanilkového cukru

Příprava:

Do velké mísy prosijte mouku. Ve středu vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí a přidejte tři lžíce mléka a lžičku cukru. Nechte na teplém místě odpočívat zakryté asi 15 minut. Začnou-li se po této době tvořit v těstě bublinky, postupovali jste správně. Pokud ne, dejte mu ještě 5-10 minut čas. Někdy to kvasnicím chvíli trvá.

Zamíchejte do kvásku zbylou mouku, a také zbylé mléko, cukr, vanilkový cukr, sůl, změklé máslo a vejce. Dobře prohněťte (musí být vláčné) a pak nechte v teple 45 minut kynout. Nezapomeňte na utěrku, jinak vám svrchu oschne a nebude dobré.

Vykynuté těsto znovu ručně zpracujte a vyválejte do obdélníku. Ten posypte malinami a opatrně srolujte. Snažte se příliš netlačit, jinak maliny pustí hodně šťávy. Nakrájejte tuto „roládu“ na 10-12 kousků a ty vyskládejte těsně k sobě do pečící formy, jejíž dno jste předtím dobře vymazali máslem. Nechte ještě půl hodiny odpočívat, opět pod utěrkou.

Vložte do trouby, předehřáté na 180 °C, a pečte asi půl hodiny. Průběžně kontrolujte špejlí. Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip: místo malin lze bez obav použít třeba borůvky nebo i menší jahody. Přidat můžete i kokos nebo třeba nadrobno posekané oříšky. A chcete-li zdravou variantu, nahraďte polovinu bílé mouky celozrnnou. V této podobě je malinový koláč z kynutého těsta jednoduše skvělý.

 
 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: koláčkremrolemalinové dezertyroláda
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
belozarka

Bělozářka liliovitá projasní každou zahrádku

tresne a visne

Nastává třešní a višní čas. Vyrobte si doma pochoutky

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fourteen − thirteen =

Mohlo by vás zajímat

sušená kytice

Jak aranžovat suchou vazbu a co je k tomu potřeba

9.6.2020
zimní altán

Zimní dekorace pro zahradní altán

23.2.2024
reva vinna

Jak na pěstování domácího vína z hroznů

5.4.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena