pepr

Pepřovník aneb vypěstujte si vlastní rostlinu

Pepř je zkrátka králem mezi kořením. Nejedná se však jen o koření. Jaké další využití nabízí? A čím je prospěšný pro lidský organismus? Proč si vypěstovat doma vlastní pepřovník?

Bez pepře se těžko lze obejít. Pepř a sůl se nachází na jídelním stole, kde tvoří nepostradatelnou součást stolování a slouží pro dochucení pokrmů. Pepř, to není zdaleka jen koření, ale také přírodní afrodiziakum i lék. Co si tak vypěstovat vlastní pepř přímo doma na parapetu?

Koření původem z Indie se začalo pěstovat více jak před 3000 lety. Pepř se záhy dostal do Evropy, kde byl považován za exkluzivní surovinu, za kterou se platilo zlatem. Jeho oblíbenost měla rostoucí tendenci a tak se rozšířil do celého světa. Dnes je používán prakticky ve všech kuchyních a těžko si lze představit vaření bez jeho typické chuti.

Potřeby a podmínky pro pěstování

peprovnik - Pepřovník aneb vypěstujte si vlastní rostlinu

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Pepřovník lze velice snadno pěstovat ze semínka, která rovněž bez problému zakoupíte ve specializovaných prodejnách či na internetu v obchodech orientující se na semena a osiva. Pěstovat lze jak ze semínka, tak odnožemi, kdy odstřihnutou odnož dáte do sklenice s vodou a počkáte, až zakoření.

Co se týče výsevu semínek, tak zde je třeba si připravit substrát určený pro výsev nebo si lze namíchat v podobě jednoho dílu písku, dvou dílů rašeliny a zbytek bude tvořit zahradní zemina. Rostlina začíná plodit zhruba třetím rokem po výsevu. Vzhledem k tomu, že plody pepřovníku dozrávají postupně, tudíž nejinak tomu je i v případě sklizně. Sklizené nezralé plody lze nechat vyschnout na slunci, kde zčernají a seschnou do svého charakteristického tvaru i zbarvení.

Pepřovník milující teplo a světlo

Tato popínavá rostlina potřebuje jednak oporu, ale hlavně slunné a teplé stanoviště. Mladší rostlinu je však nutno chránit před přímým sluncem. Ideální teplota je 22 °C v letních měsících a přes zimu by neměla být nižší jak 16 °C. Pepřovník je vhodné zalévat odstátou či dešťovou vodou. Je třeba dbát na zálivku, aby rostlina nikdy nebyla suchá. V průběhu dne je dobré rostlinu rosit.

Od dubna do srpna je třeba přihnojovat tekutým hnojivem. V zimním období hnojení je naopak třeba omezit. Výhodou je, že rostlina netrpí na škůdce a choroby. Pepřovník snáší dobře i sucho u ústředního topení. Rostlina, která se stane doma též krásnou živou dekorací.

Příznivé účinky pepře

Koření, které vyniká svou nezaměnitelnou vůní a štiplavou chutí. Pro své stimulační účinky je považován za přírodní afrodiziakum. Zvyšuje krevní tlak, čímž dochází k podpoře krevního oběhu a díky tomu jsou lépe vyživovány orgány v lidském těle.

Pepř se používá i při zdravotních obtížích se zažíváním, ale také při průjmu, zvracení či otravě zkaženými potravinami. Koření, které příznivě urychluje metabolismus a podporuje lepší trávení, stimuluje spalování tuků, pomáhá při nadýmání, stimuluje nervový systém.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít