Máte rádi mango? A umíte jej také správné konzumovat a používat? Víte vůbec, jaké všechny vitamíny obsahuje? Nechte se pohltit jeho chutí i vůní!
Odkud pochází
Mango je tropické ovoce, které má asi 70 druhů, a pochází pravděpodobně z jižní či jihovýchodní Asie. Dnes se pěstuje v Číně, Indii, Pákistánu, Thajsku a Bangladéši.
Jak vypadá
Mango sice všichni známe, ale protože je jich mnoho druhů, liší se zejména barvou slupky. Většinou je mango oválné a dlouhé asi 10–15 cm. Slupka však může být od žluté, přes oranžovou a červenou až po tmavě fialovou. Dužina je potom žlutá až žlutooranžová, velmi šťavnatá a směrem k pecce vláknitá. Chutná většinou podobně jako broskev. Nejlahodnější a nejsladší je thajská odrůda Nam Dok Mai.
Co všechno obsahuje
Mango obsahuje hodně vody, a tak je vhodné do redukčních diet. Dále v něm najdeme sacharidy, vlákninu, vitamíny C, B, E a provitamín A, draslík, sodík, vápník, mangan a fosfor.
Jak poznat, že je zralé
Zralé mango musí mít lesklou slupku, musí být na omak měkké, ale bez otlaků. Jestliže v obchodě koupíte nedozrálé, je nelepší nechat jej dozrát na okně.
Jak mango konzumovat
Nejčastěji se konzumuje čerstvé, můžeme jej přidat do salátů, ozdobit jím dezerty, poháry, dorty, vyrobit z něj lahodné smoothie, ale i přidat jako přílohu k pečeným masům, nebo do jakéhokoliv jídla podle asijské kuchyně. Výborné je i mangové čatní. Hodí se ke sladkým i slaným pokrmům.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz