Podzimní recepty: Teplé a slunečné léto střídá barevný a chladnější podzim. Když začíná chladno zalézat za nehty, dostáváme chuť na jídla, které nás zahřejí. Saháme po pokrmech horkých, vydatných, kořeněných a klidně i tučných. Pojďme si představit jídla, která se ideálně hodí do podzimního počasí.
Hlavní sezóna ovoce a zeleniny už sice odchází, ale i na podzim nabízí mnoho sezónních surovin. Například dýně, fenykl, brambory červená řepa, špenát, jablka, hrušky nebo švestky. Asi si nemusíme dlouze povídat o tom, že lokální potraviny, vypěstované u nás, jsou plné prospěšných látek a nemusely k nám cestovat velkou dálku. Navíc z nich můžeme vykouzlit výborná a chutná jídla. Nechte se inspirovat.
Rizoto s medovou dýní
- 900 g dýně
- ½ polévkové lžíce medu
- 60 ml olivového oleje
- 800 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 220 g kulatozrnné rýže arborio
- 160 ml bílého vína (nemusí být)
- 3 hrsti hladkolisté petrželky
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř na dochucení
- velká lžíce mascarpone
Dýni pokrájíme na kostičky, dáme na plech v jedné vrstvě a pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme a opepříme. Ponecháme péct 15 minut na 2200 C. Vyndáme, pokapeme asi ½ lžící medu a dáme na dalších 15 minut péct, dokud dýně nezměkne.
Olivový olej, který vám zbyl vlijte do hrnce a smažte na něm cibulku asi 2-3 minuty. Potom přidáme nasekané řapíky celeru, nastrouhaný kousek zázvoru a rýži. Minutu mícháme, aby se rýže obalila ingrediencemi. Potom vlijeme bílé víno a necháme ho odpařit. Následně po naběračkách přidáváme vývar, každá naběračka by se měla vstřebat. Takto opakujeme, dokud rýže není měkká, ale zároveň pevná na skus.
Následně přidáme upečenou dýni, nasekanou petrželku a citronovou šťávu. Osolíme, přidáme pepř dle chuti a nakonec vmícháme lžíci mascarpone. Trochu petrželky si necháme stranu na ozdobu.
Podzimní kaštanová polévka
- 500 g jedlých kaštanů
- smetana
- máslo
- 1,5 l vývaru
- sůl
- pepř
Kaštany lehce nakrojíme do kříže a dáme péct do trouby na 2300 C, zhruba 15 minut. Po upečení je třeba odstranit tvrdou slupku. V hrnci rozpustíme máslo a dáme péct oloupané kaštany. Zlehka je orestujeme a zalijeme vývarem. Pečeme do změknutí. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.
Gratinované brambory se slaninou a fenyklem
- 800 g brambor
- 1 menší fenykl
- 100 g anglické slaniny
- rozmarýn
- tymián
- majoránka
- sůl
- pepř
- 250 ml ke šlehání
- tvrdý sýr na posypání
Brambory zbavíme slupek a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem nebo olejem a poklademe polovinou plátků. Posypeme částí koření a osolíme. Na brambory poklademe očištěný, na plátky nakrájený fenykl a na nudličky nakrájenou slaninu. Opět okořeníme a posolíme.
Na vrstvu fenyklu a slaniny dáme druhou půlku plátků brambor, opět okořeníme a osolíme. Vše zalijeme smetanou a na pekáček dáme poklop. Pečeme 15-20 minut na 1800 C. Nakonec pekáček odklopíme a opečeme dozlatova a doměkka.
Švestkový koláč s marcipánem
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g cukr moučka
- 175 g marcipánu
- 1 vejce
- švestky
- trochu mléka
Troubu si předehřejeme na 1700 C a vložíme do ní plech. Z mouky a másla uhněteme drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve folii necháme v lednici 10 minut.
Po 10 minutách vytáhneme těsto a odkrojíme menší polovinu, vrátíme ji zpět do lednice. Větší polovinu rozválíme na moukou posypaném vále. Rozváleným těstem vyložíme koláčovou formu (asi 28 cm). Těsto musí být i na stěnách.
Dno propícháme vidličkou a posypeme nastrouhaným marcipánem. Na marcipán poklademe rozkrojené švestky, nakrojenou stranou dolů. Okraj těsta potřeme vodou.
Menší polovinu vytáhneme z lednice a rozválíme tak, aby kruh byl větší ne průměr formy. Opatrně přeneseme a položíme na švestky. Lehce přimáčkneme a přebytky na okrajích odřízneme. Vrch koláče potřeme trochou mléka a formu dáme na vyhřátý plech.
Pečeme 35 minut, než vršek zezlátne. Po vytažení z trouby ihned pocukrujeme.
Pečený Camembert s medovou hruškou a ořechy
- 1 větší Camembert
- 2 lžíce medu
- ořechy
- 1 lžíce medu
- 1 velká hruška (ne měkká)
- trochu nakrájeného rozmarýnu
- 1 lžíce balsamica
- kousek másla
Hrušky opláchneme a nakrájíme. Troubu předehřejeme na 2000 C (funkce gril). Smícháme med a balsamico. Camembert rozkrojíme podélně a natřeme ho směsí medu a balsamica. Hrušky opláchneme a nakrájíme na kousky. Ty krátce osmahneme na troše másla (můžeme zakápnout trochou brandy).
Na spodní část Camembertu naskládáme opečenou hrušku, posypeme ořechy a kousky rozmarýnu. Přiklopíme druhou částí camembertu. Dáme na 4-5 minut péct do trouby na plech, vyložený pečícím papírem. Můžeme servírovat například se salátem z rukoly.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz