svestky

I švestky mohou být lékem. Co obsahují, na co se používají a jak je uchovávat

A nyní nemáme na mysli ani tak slivovici, která jistě může dezinfikovat, ale opravdu plody, které se právě teď na podzim sbírají. Jak nám mohou švestky pomoci?

Co švestky obsahují

Švestky obsahují zejména vlákninu, bílkoviny, sacharidy, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, H, minerální látky draslík, vápník, mangan, hořčík, sodík, fosfor, chlór, železo, měď, zinek a bór. Zajímavé je, že sušené švestky sice ztrácejí vitamín C, ale zato obsahují několikanásobně více antioxidantů než švestky čerstvé.

svestka - I švestky mohou být lékem. Co obsahují, na co se používají a jak je uchovávat

Foto: AxmanP2 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Na co se švestky používají

Sušené se mohou používat i při redukčních dietách, zasytí lépe než čokoláda, ale hlavně zpomalují vstřebávání cukrů a omezují ukládání tuků. Dále působí antibakteriálně, posilují naši obranyschopnost, pomáhají při nachlazení, chrání kostní tkáň před zánětlivými onemocněními kloubů a kostí. Pomáhají při zácpě, protože jsou velmi šetrné, mohou je používat i děti (při zácpě pomáhají jak plody, tak šťáva z nich – ta je vhodná zvláště pro miminka, ale i povidla nebo marmeláda). Slouží také jako prevence rakoviny tlustého střeva. Dokážou snižovat krevní tlak i vysoký cholesterol. Mohou sloužit jako prevence cukrovky, pomáhají obnovovat jaterní buňky a čistí tělo. Díky hormonu serotoninu pomáhají při stresu, nervozitě a posilují paměť. Kromě toho zlepšují stav pokožky, vlasů i nehtů a brání předčasnému šedivění a stárnutí.

Jak si švestky uchovat

Švestky můžeme nasušit – omyjeme je, rozpůlíme, vyndáme pecky a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a můžeme sušit v troubě na 30 °C, s pootevřenými dvířky (zasuneme do nich vařečku), aby odcházela přebytečná vlhkost.

Švestky také můžeme zamrazit – opět je raději rozpůlíme a vypeckujeme, vyhodíme ty červavé, naskládáme do mrazicího sáčku a dáme do mrazáku. Tak vydrží určitě nejméně rok.

Povidla – povidla pečeme v troubě, nejprve upečeme vypeckované švestky asi na 250 °C asi 20 minut. Poté přidáme cukr (500 g na 2 kg švestek) a pečeme dalších 30 minut. Po upečení přidáme 4 polévkové lžíce rumu, mletou skořici a roztlučené hřebíčky. Vše promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem. Plníme do čistých vyvařených sklenic a na chvíli otočíme dnem vzhůru. Toto je jeden z nejrychlejších receptů, ale pochopitelně můžete vyzkoušet i další.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

10 + twelve =