Bob: Zelenina, která zažívá svůj comeback. Ať patříte mezi ty, kteří ji znají nebo ne, tak věřte, že oceníte její pěstování. Proč stojí tuto zdravou plodinu vyzkoušet na zahradě? Jaké má využití?
Plodina pocházející z Afriky
Bob obecný pochází ze severní Afriky a jihozápadní Asie, kde se pěstoval již 6000 let př.n.l. Patří mezi nejstarší zeleniny – pícniny. Do Evropy se dostal až v době bronzové. Bob obecný patří do čeledi bobovitých. Je významnou plodinou pěstovanou pro plody lusky a semena, používanou rovněž pro krmení hospodářských zvířat v podobě siláže nebo bobové moučky. Jedná se o jednoletou rostlinu, která díky obsahu prospěšných látek pro lidský organismus se těší rostoucí oblibě v českých zahradách. Výhodou zajisté je i to, že bob zlepšuje kvalitu půdy, může být i tzv. prospěšným zeleným hnojením. Váže na sebe vzdušný dusík.

Zdroj foto: Rasbak, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Využití v každé kuchyni, včetně veganské
Bob je rozšířený v německé kuchyni. V české je znám mezi příznivci vyznávající zdravý životní styl a rovněž ve vegetariánské kuchyni.
Bob se používá do salátů, polévek, pyré, karbanátků. K tepelným úpravám rizota, těstovin i pod maso. Použití je obdobné jako v případě fazolí či hrášku. Zralá semena mají nahořklou chuť. Je třeba je před dalším použitím zpražit horkou vodou.
Bob je možné skladovat v lednici, kde vydrží až po dobu 7-10 dnů. V rámci zachování čerstvosti lze skladovat v mrazicím boxu, kde se musí uskladnit oddělný na porce, které pak použijete dále ke konzumaci a při vaření.
Mladé lusky, které nejsou silnější jak prst, jsou nejchutnější. Vaří se vcelku. Větší lusky se musí nejprve vyloupat a poté vařit. Podávají se jako příloha. Zralé lusky začnou moučnatět a před úpravou se musí rovněž vyloupat. Po uvaření se odstraní tuhá slupka semene mezi prsty a vyloupne se jasně zelené jádro. Takto upravené boby je možné rozmixovat na kaši s olivovým olejem, pepřem, solí. Nebo nechat lusky vcelku, a ještě teplé je polít kvalitním olivovým olejem, postříkat citronovou šťávou, osolit, opepřit. Takto připravený salát je možné doladit sekanými čerstvými bylinami.
Zdroje: www.pestik.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.ireceptar.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz