Jak jste si mohli přečíst již v článku o různých druzích čaje, zelený čaj patří k těm, který vůbec není fermentovaný. Obsahuje tedy nejvíce polyfenolů, a to z něj dělá nejen oblíbený nápoj, ale i léčivý prostředek proti mnoha neduhům.
Co jsou to ty polyfenoly
Polyfenoly jsou látky, mezi něž patří flavonoidy, flavanoly a fenolové kyseliny, kterých právě zelený čaj obsahuje až o 90 % více než třeba čaj černý. Flavonoidy posilují cévní stěny, snižují vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru i cholesterolu. Flavonoidy působí nejen preventivně, ale dokonce pomáhají léčit i již vzniklé onemocnění. Dále zelený čaj funguje jako prevence proti rakovině, a to zejména rakovině jícnu, žaludku, slinivky, střev, prsu nebo prostaty.
Zelený čaj obsahuje fluor
Zelené čaje obsahují i další látky, například fluor. Díky tomu působí proti zubnímu kazu, proti onemocnění dásní atd.
Druhy zelených čajů
Zelený čaj není jen jeden. Existuje mnoho druhů zelených čajů, které se liší v detailech zpracování, ve vzhledu, v chuťových i čichových vlastnostech.
Pi Lo Chun (Jarní nefritová spirála)
Tento čínský zelený čaj pochází z provincie Ťiang-su a čajovníky se pěstují kolem jezera Tchaj-chu. Je to velmi jemný a velmi vzácný čínský čaj, protože se vyrábí z těch nejjemnějších vrcholových fleší (pupenů, konečků listů).
Huang Shan Mao Feng
Tento čínský zelený čaj se pěstuje v provincii An-chuej a voní po magnóliích, ačkoliv široko daleko žádné magnólie nerostou. Je rovněž vzácný, protože se trhá vrcholový fleš s jedním lístkem. Čaj se jako mnohé jiné zalévá několikrát a vy můžete pozorovat, že první šálek se vám nejvíce rozvoní, druhý je naopak nejvíce sladký a třetí se pak jeví jako nejsilnější nálev.
Gyokuro
A dostáváme se k japonským zeleným čajům, které jsou rovněž velmi známé a jemné. Tento čaj se pěstuje v oblasti Uji na ostrově Honšú. Protože se při pěstování zakrývá bambusovými rohožemi, je chráněn před přímým slunečním světlem a díky tomu se v listech čajovníku tvoří méně katechinu a více aminokyselin. Proto je nálev méně hořký.
Hojicha
Tento japonský zelený čaj se vyrábí z opražených řapíků a čepelí dalších japonských čajů Senča a Banča.
Genmaicha
Genmaicha je japonský zelený čaj připravovaný s praženou rýží. Kdysi to byla taková „z nouze ctnost“, protože se rýží drahý čaj nastavoval, aby si jej mohly dovolit i nižší vrstvy.
Jak zelený čaj správně připravit
Zelený čaj nikdy nevaříme, pouze spařujeme, a to nejlépe vodou horkou 80 až 90 °C. Voda by také neměla být příliš tvrdá ani chlorovaná. Ideální je voda pramenitá. Čajové lístky zaléváme v porcelánové nebo skleněné nádobě a nikdy ne v kovové, která by nám narušila chuť výsledného nápoje. Používáme asi 4 až 5 g čajových lístků na 250 ml vody. Konvici s čajem necháme chvíli odpočinout, čaj louhujeme asi 3 až 5 minut. Zelený čaj můžeme zalít opakovaně. Některé národy zelený čaj sladí, ale správně jeho chuť vynikne jen tehdy, když nebudeme přidávat žádné další přísady.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz