Vyseli jste na jaře špenát a teď nevíte, kdy ho sklidit, aby nebylo příliš brzy, ani příliš pozdě? Zkuste naše rady a tipy, jak se se špenátem nespálit.
Na čem závisí doba sklízení špenátu
Optimální doba pro sklizeň závisí na mnoha faktorech, jako je klima, způsob pěstování a odrůda. Většinu odrůd je možné sklízet zhruba 4 až 6 týdnů po vysetí. Zaměřte se ale také na to, jak váš špenát právě vypadá:
– velikost listů: Obvykle se doporučuje sklízet, když jsou jeho listy velké přibližně 10–15 cm. Pokud ponecháte listy na rostlině příliš dlouho, budou tuhé a ztratí chuť i kvalitu.
– rychlost růstu: Pokud jsou podmínky pro pěstování ideální, rychle roste. Doporučujeme sklízet listy v pravidelných intervalech, a to vždy od těch největších. Takto vám jedna rostlina špenátu poskytne úrodu hned několikrát.
– počasí: Je-li počasí příliš horké, špenát roste ještě rychleji a často se stane, že přeroste, ztratí chuť i kvalitu. Za horkého počasí (nebo pokud hrozí horké počasí) skliďte špenát celý – celé rostliny a uchovávejte je v lednici. Můžete také povařit a zamrazit, tak vám vydrží i přes zimu.
– odrůda: Každá odrůda má svá vlastní specifika a může mít jiný optimální čas pro sklizeň. Uschovejte si sáček od osiva, abyste věděli, jakou odrůdu pěstujete, a mohli se kdykoliv poradit se zkušenějším zahradníkem.
Kdy sklízet špenát během dne
Špenát by se měl sklízet brzy ráno anebo pozdě odpoledne, kdy jsou teploty obecně nižší a je vyšší vlhkost vzduchu. Sklízejte otrháváním jednotlivých listů, které můžete pokládat třeba do košíku. Před spotřebou špenát omyjte čistou vodou a nechte okapat. Listy můžete používat čerstvé do salátů, nebo si z nich připravit klasický špenát. TIP: Čerstvý špenát je vhodné přidávat do smoothies, protože jim dodá nejen vitamíny, ale i krásnou sytě zelenou barvu.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.ireceptar.cz, www.toprecepty.cz, www.idnes.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz