O tom, že jsou kopřivy zdravé a léčivé, není sporu. Napadlo by vás ale udělat si z nich špenát? A přitom je to výhodné hned ze dvou důvodů: jednak do sebe dostanete mnoho vitamínů, zadruhé máte špenát vždy po ruce, zvláště pokud vám kopřivy rostou jako plevel přímo na zahrádce.
Co budeme na přípravu špenátu potřebovat
Na přípravu 4 porcí špenátu si připravte:
– 4 hrsti kopřiv,
– 1 lžíce másla,
– 1 lžíce hladké mouky,
– 1 menší nadrobno pokrájená cibule,
– 200 ml vroucí vody nebo vývaru,
– sůl, pepř, kmín, muškátový květ,
– drcený česnek,
– 2 lžíce smetany nebo 1 vajíčko.
Jak kopřivový špenát připravíme
Kopřivový špenát připravujeme podobně jako špenát klasický. Ovšem musíme dávat pozor na to, že kopřivy žahají. Pracujeme tedy aspoň ze začátku v gumových rukavicích. Kopřivy opereme ve studené vodě, odstraníme tuhé části a spaříme vroucí vodou. Necháme okapat. Mezitím si připravíme jíšku z másla, mouky a cibule. Jíšku zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a přidáme spařené okapané kopřivy a provaříme asi 20 minut. Poté ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, kmínem a muškátovým květem, rozmixujeme a úplně nakonec přidáme smetanu nebo vajíčko, aby chuť špenátu byla dokonalá.
K čemu se kopřivový špenát hodí
Ideální kombinací i z hlediska vitamínů je vařený brambor, volské oko, kopřivový špenát a zelenina na ozdobu. Jinak se ale tento špenát hodí i k hovězímu či vepřovému masu, stejně tak i k pečenému kuřeti s bramborovým knedlíkem. Je to velmi odlehčená varianta plná minerálních látek a vitamínů.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz