Bylinkami můžete zpestřit úplně všechno, a tak není náhodou, že si doma můžete vyrobit i vlastní bylinkové máslo. Potřebujete k tomu vlastně jen kvalitní máslo a bylinky, které máte rádi. V našem článku vám přinášíme postup výroby a také několik možností, jaké máslo vyrobit.
Postup výroby bylinkového másla
Nejjednodušším způsobem je nechat změknout kvalitní máslo – opravdu se musí jednat o máslo, nikoliv o margarín. A potom jej smícháme se solí a nasekanými čerstvými bylinkami. Máslo necháme ztuhnout v misce, nebo jej můžeme např. pomocí kuchyňské folie vytvarovat do válečku – tak budeme moci v případě potřeby ukrajovat jednotlivá kolečka. Pokud máte doma formičky na led, pak i do nich můžete máslo uskladnit a pokrmy zdobit nejrůznějšími tvary. Máslo se hodí jak k namazání na pečivo, tak i na ozdobu vařených brambor či masa. Uchováváme jej v ledničce a vydrží nám tam prakticky stejně dlouho jako máslo obyčejné.
Pažitkové máslo
Opravdu jednoduché a celoročně dostupné je pažitkové máslo. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, pažitku ze zahrádky či z domácího květináče nadrobno nasekáme, máslo smícháme se solí a nasekanou pažitkou a uchováváme v ledničce. Hodí se ke svačince na chléb, nebo na vařené brambory.
Petrželkové máslo
Je obdobou výše uvedeného pažitkového másla. Petržel máme také celoročně dostupnou buď v zahradě, nebo doma v kuchyni v květináči. Povolené máslo smícháme se solí a nasekanou petrželí (lépe se hodí hladkolistá) a uchováváme v ledničce. Je výborné na chléb a jiné pečivo, k bramborám i grilovaným rybám.
Koprové máslo
Toto máslo je vyloženě lahůdka pro labužníky. Kromě másla, soli a kopru budeme potřebovat ještě žloutky z natvrdo uvařených vajec (v poměru na 250 g cca 3 žloutky) a citronovou šťávu. Povolené máslo smícháme s rozmělněnými žloutky, přidáme sůl a najemno nasekaný kopr a zakápneme pár kapkami citronové šťávy. Vše důkladně promícháme a nejlépe zabalíme ve tvaru válečku do potravinové folie. Toto máslo se výborně hodí k rybám, krevetám, nebo z něj vytvoříme základ pro zajímavé obložené chlebíčky.
Obdobnými způsoby si můžete zkusit připravit i máslo s bazalkou, tymiánem či rozmarýnem, anebo vyzkoušet i další bylinky, které jsou vaše oblíbené.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz