Zavařování ovoce je tradiční metoda konzervace, která umožňuje uchovat chuť a živiny ovoce pro pozdější použití. Použitím javorového sirupu jako sladidla přidáváme zavařeninám jedinečnou chuť a zdravější alternativu k rafinovanému cukru.
Výběr ovoce a příprava
Pro zavařování je důležité vybrat kvalitní, zralé ovoce. Dobře se hodí jablka, hrušky, broskve, švestky nebo i směs různých druhů. Ovoce je potřeba důkladně umýt, odstranit jádřince a nakrájet na menší kusy nebo plátky.
Javorový sirup jako sladidlo
Javorový sirup není jen sladidlo, ale také zdroj minerálů a antioxidantů. Jeho množství závisí na sladkosti ovoce a osobní preferenci. Obvykle se používá na jeden litr ovocné směsi 1/4 až 1/2 šálku sirupu.
Proces zavařování
Do velkého hrnce dáme připravené ovoce, přidáme javorový sirup a pomalu přivedeme k varu. Ovoce necháme krátce povařit, aby se spojily chutě. Mezitím si připravíme čisté skleněné zavařovací nádoby. Horkou ovocnou směs pak pečlivě nalijeme do nádob, necháme malý prostor na vrchu a nádoby pevně uzavřeme.
Skladování a použití
Zavařeniny skladujeme na chladném a tmavém místě. Po otevření je uchováváme v chladničce. Zavařené ovoce s javorovým sirupem je skvělé jako příloha k dezertům, na palačinky, do jogurtů nebo jako samostatná sladká pochoutka.
Zavařování ovoce s javorovým sirupem je jednoduché, zdravé a nabízí nekonečné možnosti variací. Tento způsob konzervace nejenže zvýrazní chuť ovoce, ale také přidá jedinečný a přirozený sladký nádech díky použití javorového sirupu.