pampelišky

Jak na hořké pampelišky a další tipy do jarní kuchyně

Ze sbírání divokých rostlin pro kuchyňské uplatnění máme ještě tak trochu strach. Ne vždy totiž splňují naše chuťové nebo estetické nároky, případně tak úplně netušíme, co si s nimi v kuchyni počít. A právě proto jsem sepsala i tento článek. Budete překvapení, co všechno se s tou zelenou jedlou  krásou okolo nás dá dělat!

Pokud chcete zazářit před rodinou a vykouzlit opravdu originální, zajímavé a především zdravé menu, použijte divoké bylinky z přírody. Určitě se vám bude hodit salát z pampelišek (bez obligátní hořkosti), míchaná vejce s popencem, ražniči s listy kopřivy nebo omáčka ze sedmikrásky.

Lehký salát z pampelišky

Pampeliška, lidově zvaná mlíčí (Taraxacum officinale), patří mezi jedlé bylinky už od nepaměti. Ale ne všichni oceňují specifickou nahořklou chuť této rostliny. Je ideální pro jarní salát, a to klidně jen sama samotinká, doplněná lehkou zálivkou vinaigrette.

Nejlepší je sbírat mladé pampelišky předtím, než začnou kvést, protože později zhořknou. Ale i mladé lístky stopy hořké chuti mívají, zvláště rostou-li na velmi slunečných místech. Ale nevadí, namočte listy pampelišky na půl hodiny do osolené vody, která je ostré chuti spolehlivě zbaví. Nasekejte je na menší kousky a doplňte zálivkou vinaigrette. Můžete si ji vyrobit i sami z oleje, vinného octa, pepře a granulovaného česneku. Osolte a podávejte.

Pro doplnění bílkovin můžete přidat také fazole nebo cizrnu a sýr (feta nebo niva) či natvrdo uvařená vejce.

rostlina 1 - Jak na hořké pampelišky a další tipy do jarní kuchyně

Míchaná vejce s popencem

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) je běžný na všech loukách a stráních (mimo horské oblasti). Objevuje se na jaře, kvete od dubna do května, a v červnu se ztrácí v houští jiných rostlin. Sbírejte mladé šťavnaté listy, ale i celé mladé rostliny. Jeho stonky totiž nedřevnatí. A kam s ním? Perfektní je třeba v míchaných vajíčkách – stačí dvě lžičky, nakrájené nadrobno. To je důležité, protože na rostlině se nachází malé chloupky, takže konzumace větších kusů není příjemná. Tepelná úprava mu však v tomto ohledu velmi prospívá.

Připravte míchaná vejce na másle (můžete přidat uzeninu, ale pozor, byste nepřebili unikátní chuť tohoto pokrmu). V poslední fázi smažení přidejte jemně nakrájené listy listy popence, párkrát promíchejte, osolte a podávejte.

Palačinky s jitrocelovou nádivkou

Jitrocel (Plantago) roste na loukách, ale i podél silnic a na okraji lesů. Používáme ho tradičně pro ošetřování ran, ale své využití najde i v naší kuchyni. Co si takhle připravit jednoduché palačinky s jitrocelovou nádivkou?

Připravte si těsto na palačinky tak, jak jste zvyklí. Usmažte palačinky. Mezitím spařte listy jitrocele, krátce je okulte na másle a smíchejte s pikantním sýrem. Nádivkou naplňte palačinky a ještě krátce je z obou stran osmažte na pánvi. Nemají chybu.

Ražniči s listy kopřivy

Že se dá stará známá kopřiva (Urtica dioica) použít jen na polévku nebo místo špenátu? Ale kdeže. Až budete příště připravovat ražniči, prokládejte kousky masa a zeleniny vždy 2-3 listy kopřivy. Pokud nechcete používat rukavice, pak je předtím spařte. Jen osolte, nekořeňte. Výsledek bude skvělý a co do chuti trošičku neobvyklý. Ražniči s listy kopřivy nejlépe chutná s mladými bramborami.

Sedmikrásková omáčka na maso

Na každé louce najdete sedmikrásky (Bellis perennis) v hojném počtu. Ve staročeské kuchyni, kterou si jen málo lidí pamatuje, byly květy sedmikrásky náhražkou drahých bylinek, dovážených ze středomořských zemí. Natrhejte si jich velkou hrst a přidejte je do omáčky. A jak na to?

Z jedné lžíce mouky a lžíce másla připravte světlou jíšku, přidejte sklenici vývaru, lžičku citronové šťávy a trochu soli a cukru. Vmíchejte dva žloutky a přihoďte sedmikrásky. Vařte asi 10 minut a podávejte k masu.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář