Máta je velmi oblíbenou letní bylinkou, a to nejen do koktejlů, limonád nebo třeba mojita. Zkuste si doma vyrobit mátové čatní a uvidíte sami.
Co budete potřebovat
Na jednu skleničku mátového čatní si připravte:
– 100 g čerstvé máty peprné,
– 1 střední cibuli,
– citronovou šťávu z půlky citronu,
– 2 g chilli koření,
– 20 g čerstvé petrželové nati,
– 10 g kuchyňské soli,
– 20 g cukru (krystal nebo krupice).
Postup
Omyté listy máty nakrájíme, cibuli nakrájíme najemno, petrželovou nať nasekáme. To vše smícháme a přidáme citronovou šťávu, chilli koření, sůl a cukr. Celou směs ještě rozmixujeme v mixéru. Naplníme do skleniček a uložíme v chladu, nejlépe v lednici.
K čemu se mátové čatní hodí
Mátové čatní je specialita indické kuchyně, hodí se tedy nejlépe k indickým jídlům, k orientálně upravené drůbeži nebo rybám. Můžete jej ale vyzkoušet i k pečeným bramborům, hranolkům nebo těstovinám. Podávejte vždy vychlazené.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz