Dýně byla původně pěstována na Dálném východě, její prapůvod však můžeme najít v Nové Anglii. Obliba Hokaido je u nás stále na vzestupu. Hodí se do zdravého jídelníčku a v kuchyni má mnohostranné využití.
Jak působí na naše zdraví
Dýně je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, betakarotenu a vitamínu A, B, C. Je prospěšná při onemocnění žaludku, sleziny, slinivky, ledvin a srdečních chorobách. Působí proti střevním parazitům. Je vhodné ji zařadit i do diabetické a redukční diety. Má antioxidační účinky a semínka mohou napomoci pánům s prostatou.
Jak ji vypěstovat
Není náročná na pěstování. Přes noc je dobré semínka namočit, aby rychleji vyklíčila, vyséváme do hloubky 3-5 cm, 1 m daleko od sebe. Má ráda půdu s dostatečnou vláhou. Listy se nezalévají. Okolí sazenice je třeba pravidelně odplevelit. Sklizně se dočkáte na podzim. Je dobře uskladnitelná ve sklepě, uschovat ji můžete až půl roku a obsah prospěšných látek během času ještě roste.
Jak ji využít v kuchyni
Hokaido lze jíst i se slupkou, je ale potřeba ji tepelně upravit, potom teprve změkne. Semena se odstraňují před vařením, ale můžete je také využít. Dýně má jemnou, oříškovou chuť, nesmí se ale rozvařit. Můžete ji využít do polévek, omáček, buchet, nádivek, marmelád. Zkuste ji zapéct do různých jídel (např. rizoto), využít jako hlavní jídlo nebo přílohu.
Polévka z dýně Hokaido
- 1 dýně Hokaido, pokrájená bez semínek
- 2 cibule, pokrájené
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- šlehačka na dochucení a ozdobení
- pepř
- 150 ml smetany ke šlehání
- muškátový oříšek
- 700 ml zeleninového vývaru
- bazalka
- citronová šťáva
- kari
Na oleji osmažíme cibulku a přidáme nakrájenou dýni, smažíme asi 10 minut. Přidáme vývar a vaříme dalších 10 minut. Vlijeme smetanu a rozmixujeme. Přidáme koření a citronovou šťávu, chvilku povaříme. Polévku podáváme ozdobenou šlehačkou, opraženými dýňovými semínky a podle chuti chlebovými krutony či pikantním sýrem
Džem z dýně Hokaido
- 1 dýně Hokaido (přibližně 1 kg)
- voda
- 500 g cukr
- kardamon
- vanilka
Dýni nakrájejte na kousky, nechte v hrnci s vodou změknout. Po uvaření přidejte kardamon, citronovou šťávu, vanilku a vařte dalších 20 minut. Pektin přidávat nemusíte, marmeláda je hustá dost. Zavařte 20 minut v hrnci při 800 C.
Pečená dýně Hokaido s česnekem a rozmarýnem
- 1 dýně
- olivový olej
- česnek
- rozmarýn
- pepř
- sůl
Dýni zbavte semínek a nakrájejte na plátky silné 1 cm, neloupejte. Smíchejte olej, sůl a pepř. Plátky rozložte na pečící papír, potřete směsí, můžete přidat snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku i se slupkou. Dejte plech do trouby a pečte zhruba 45 minut na 2000 C.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz