Jak zpracovat houby tak, aby co nejdéle vydržely? Jednou z možností je právě naložit je do olivového oleje.
Co budete potřebovat
Na cca 2 skleničky hub si připravte:
– cca 0,5 kg menších hub (hříbky, suchohřiby, žampiony, lišky apod.),
– 250 ml olivového oleje (nejlépe v kvalitě extra virgin),
– 5 čajových lžiček soli,
– 5 stroužků česneku,
– 150 ml bílého vinného octa,
– 500 ml vody.
A jak postupujeme
Houby očistíme, popř. omyjeme ve studené vodě. Poté nakrájíme na větší kousky. Mezitím ve větším hrnci přivedeme k varu asi 0,5 l vody, do které jsme přidali ocet a sůl. Pak přidáme houby, které necháme přejít varem, ale pak ihned hrnec odstavíme a houby necháme v nálevu vychladnout. Vychladnuté houby slijeme do cedníku a necháme okapat. Pak je rozprostřeme na plech pokrytý pečicím papírem a necháme oschnout, nejlépe přes noc. Druhý den je naplníme do sklenic. Mezitím oloupeme česnek a nakrájíme jej na plátky. Pak jej opatrně podusíme na olivovém oleji, dokud nezíská světle žlutou/medovou barvu. Pozor: nesmí zhořknout. Olejem s česnekem zalijeme houby ve sklenicích tak, aby byly zcela zality. (Nestačí-li nám olej, ohřejeme ještě další a dolijeme.) Sklenice uzavřeme a skladujeme v temnu a chladu.
Vyzkoušíte také tento italský předkrm?
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz