houby v oleji

Houby v olivovém oleji vám připomenou Itálii

Jak zpracovat houby tak, aby co nejdéle vydržely? Jednou z možností je právě naložit je do olivového oleje.

Co budete potřebovat

Na cca 2 skleničky hub si připravte:

– cca 0,5 kg menších hub (hříbky, suchohřiby, žampiony, lišky apod.),

– 250 ml olivového oleje (nejlépe v kvalitě extra virgin),

– 5 čajových lžiček soli,

– 5 stroužků česneku,

– 150 ml bílého vinného octa,

– 500 ml vody.

A jak postupujeme

Houby očistíme, popř. omyjeme ve studené vodě. Poté nakrájíme na větší kousky. Mezitím ve větším hrnci přivedeme k varu asi 0,5 l vody, do které jsme přidali ocet a sůl. Pak přidáme houby, které necháme přejít varem, ale pak ihned hrnec odstavíme a houby necháme v nálevu vychladnout. Vychladnuté houby slijeme do cedníku a necháme okapat. Pak je rozprostřeme na plech pokrytý pečicím papírem a necháme oschnout, nejlépe přes noc. Druhý den je naplníme do sklenic. Mezitím oloupeme česnek a nakrájíme jej na plátky. Pak jej opatrně podusíme na olivovém oleji, dokud nezíská světle žlutou/medovou barvu. Pozor: nesmí zhořknout. Olejem s česnekem zalijeme houby ve sklenicích tak, aby byly zcela zality. (Nestačí-li nám olej, ohřejeme ještě další a dolijeme.) Sklenice uzavřeme a skladujeme v temnu a chladu.

Vyzkoušíte také tento italský předkrm?

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář