Pokud máte štěstí a na zahradě vám rostou „papíráky“, pak nejspíš tyhle rady potřebovat nebudete. Ale v jakémkoliv jiném případě se rozhodně pár osvědčených triků do zásoby zaručeně hodí. Nejdříve se podíváme na loupání. I když by se v ideálním případě měly sbírat pouze ořechy, které ze slupky spadnou na zem, ne vždy je to možné. Slupka je opravdu otravná, a navíc barví ruce. Ovšem jakmile si s ní poradíte, stačí jen trocha šikovnosti a zbytek už půjde sám.
Jak na odolnou slupku vlašských ořechů?
V zásadě existují tři způsoby, které vám mohu s tímto obtížným problémem pomoci: horká voda, sušení v troubě a igelitový pytel.
Přelití horkou vodou je nejjednodušší. Ořechy nasype do hrnce a přelijte vodou z rychlovarné konvice. Měly by být potopené. Nechte v lázni asi pět minut (pod pokličkou), poté sceďte a vychladlé ořechy jednoduše oloupejte nožem.
A pokud si chcete postup usnadnit ještě o něco víc, nasypte ořechy na plech a vložte do trouby, rozpálené na 200 °C. Ponechte je tam 15 minut. Po vychladnutí by měla jít slupka snadno oddělit pouhým třením ořechů od sebe.
Třetí způsob potřebuje vašeho času minimum, ovšem je třeba pečlivě načasovat datum sběru. Ořechy po dešti by totiž mohly zplesnivět. Ořechy jednoduše sesbírejte i se slupkou, vložte do igelitového pytle, dobře uzavřete a uložte do sklepa na 4-5 dní. Po této době by mělo stačit ořechy jen vysypat na čisté plátno a nohou je zbavit všech nepříjemných slupek. Takže pokud nestíháte, protože na chatu jezdíte jednou za týden, jde o ideální návod pro vás.
Když ořechy nejdou rozlousknout – co s tím?
I tady je náprava snadná a můžete si vybrat hned z několika způsobů. Jako první se podíváme na tzv. „papíráky“. Ty jdou rozlousknout velmi snadno v ruce. Ovšem vezmete-li si do ruky dva, vzájemně na sebe zatlačí a půjde to ještě lépe.
Ořechy lze rovněž na pět minut zalít horkou vodou – změknou a půjdou lépe rozlousknout. Velmi podobný návod pak radí vhodit ořechy do studené vody, postavit na plotnu a počkat, dokud voda nezačne vřít. Pak stačí ještě vlažné ořechy vyloupat.
U některých druhů pomůže i krátké namočení do slané vody a vstrčení špičky nože do mezery mezi oběma půlkami ořechové skořápky. A ořechy do louskáčku samozřejmě vždy dávejte kolmo, nebudete potom muset používat tolik síly.
Máte-li ořechů méně nebo je jednoduše loupete po částech, pak také pomáhá naklepnout každý ořech lehce paličkou přes utěrku a poté ho dolousknout louskáčkem. Muži nedají dopustit na sikovky, ale my je doporučujeme k použití opravdu pro každého.
Náš tip: nezapomeňte na to, že vyloupané ořechy rychle žluknou. Rychle je tedy spotřebujte, případně zavařte nebo uložte do mrazničky. Byla by škoda připravit se o cenné rostlinné oleje tak hloupým způsobem!
TIP:
Zahradní nábytek, altány a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
To je fakt super návod.