Podzimní plody: Mnoho plodů dozrává právě na podzim a my je můžeme skvěle využít. Stanou se cennou zásobárnou přírodního léčiva, plnou vitamínů, minerálů, tříslovin a jiných prospěšných látek. Díky nim můžeme překonat nástrahy chladného počasí.
Rakytník řešetlákový
I když byl pěstován už ve starém Řecku, u nás si získal oblibu až v posledních létech. Je doslova nabitý vitamíny a léčivými látkami. Jedná se o trnitý keř s kyselými, oranžovými plody. Navíc se z něho dá využít téměř vše, dřevo i listy. Dokonce si svou zásobu plodů můžete vypěstovat i doma, není to složité. Plody začínají dozrávat na konci srpna, sklízí se v průběhu září a října.
- má detoxikační účinky
- podporuje imunitu
- antibakteriální a antimikrobiální účinky
- protizánětlivé účinky
- podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů
- vhodný při stresu, pracovní a fyzické zátěži
Rakytníkový sirup: 3 l bobulí rakytníku, 2 l vlažné vody, 20 g kyseliny citronové, 1 kg cukru na 1kg šťávy, láhve s uzávěrem.
Bobule rakytníku rozmačkáme či rozemeleme a zalijeme 2 l vody, do které ještě přidáme kyselinu citronovou. Ponecháme 24 hodin stát.
Po uplynutí doby výluh přecedíme a důkladně vymačkáme. Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru krystal. Na mírném stupni ho necháme rozpustit, nesmí se vařit, sirup by tak přišel o cenné vitamíny. Ještě teplé plníme do lahví s uzávěrem.
Rakytníkový likér: 500 g plodu rakytníku, 1 l kvalitního alkoholu, 10 lžic medu.
Rakytníkové plody omyjeme, v misce rozmačkáme, zalijeme alkoholem, přidáme med a ponecháme macerovat minimálně měsíc, ale v ideálním případě 4 měsíce. Pravidelně promícháváme.
Následně přecedíme přes plátno a ochutnáme. Pokud by se vám zdál pořád hořký, oslaďte medem. Plníme do lahví a uchováváme v chladu.
Arónie neboli černý jeřáb
Arónii najdeme v parcích i v zahradách. Často zůstává nepovšimnuta a je to škoda, její bobule jsou velmi cenné. Nachází se v nich velké množství červeného barviva, které působí antioxidačně. Keřík není náročný, zvládnete ho pěstovat i na své zahrádce. Plody se sbírají na koci léta a během podzimu.
- silný antioxidant
- pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu
- prevence aterosklerózy
- vhodný při hemeroidech a křečových žílách
- předpokládají se protirakovinné účinky
- podporuje funkci jater
Likér z arónie: 1 l plodů, 1 l 60 % lihoviny, láhev
Plody zalijeme lihovinou a necháme v chladném prostředí louhovat, denně promícháváme. Po 14 dnech svaříme 1 l vody s 1 kg cukru a necháme vychladnout, potom nalijeme k jeřabinám. Roztok opět necháme 14 dní louhovat a denně promícháváme.
Následně přecedíme, slijeme do láhví a uchováváme v chladu.
Plody arónie na způsob brusinek: 1 kg očištěných bobulí arónie, 1 ks vanilkového cukru, 600 g cukru, 3-4 roztlučené hřebíčky, ½ lžičky mleté skořice, 1 sklenku rumu či jiné aromatické lihoviny, 1 Pektogel, ½ lžičky kyseliny citronové.
Očištěné plody nasypeme do hrnce a podlijeme trochou vody, vaříme přibližně 20 minut. Přidáme cukr, vanilkový cukr, hřebíček a skořici. Vaříme do změknutí.
Ke konci vaření plody trochu rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme 1 minutu a nasypeme kyselinu citronovou. Vaříme, než se nám ingredience rozpustí. Odděláme ze zdroje tepla, nalijeme sklenku alkoholu, a ještě teplé naléváme do sklenic.
Jeřáb sladkoplodý
Koncem srpna se začínají v přírodě vybarvovat jeřabiny, což značí konec prázdnin. Jeřábu u nás roste více druhů, většinou ale rozlišujeme jeřáb ptačí s trpkými plody a šlechtěný jeřáb „Moravský sladkoplodý.“ Do kuchyně je vhodnější šlechtěná forma se sladkými plody.
A jak je od sebe poznáme? Listy původního druhu jsou zoubkované po celém okraji. Jeřáb sladkoplodý má vroubkování pouze do poloviny okrajů listů. Jeřabiny trháme dobře vyzrálé, zhruba okolo poloviny září. Pro zpracování jsou nejlepší, pokud projdou prvním mrazíkem.
Bobulky sladkoplodého jeřábu se dají konzumovat i čerstvé. Pokud nasbíráme plody původní odrůdy, je třeba je usušit nebo tepelně upravit, tím odstraníme kyselinu parasorbovou, která může vyvolat nevolnost a zvracení.
- vysoký obsah vitamínu C
- posiluje imunitu
- díky obsahu lykopenu ničí volné kyslíkové radikály
- povzbuzuje produkci žaludečních šťáv
- pomáhá při menstruačních potížích
- ulevuje při chrapotu a ztrátě hlasu
- zlepšuje lymfatické otoky
Jeřabinová marmeláda: 1,5 kg jeřabin, 800 g želírovacího cukru, voda
Jeřabiny očistíme, zbavíme střapin, opláchneme a necháme vyluhovat několik hodin ve studené vodě. Následně je scedíme, nasypeme do hrnce a podlijeme trochou vody. Jeřabiny rozvaříme, prolisujeme.
Prolisovanou dřeň dále vaříme, jakmile začne houstnout přidáme želírovací cukr a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne na požadovanou hustotu. Ještě teplou marmeládu plníme do sklenic a postavíme dnem vzhůru.
Jeřabinový kompot: 1 kg jeřabin, 1 l vody, 500 g cukru
Plody opereme a zbavíme stopek. Vodu svaříme s cukrem. Do vroucího cukerného roztoku nasypeme jeřabiny a vaříme až zesklovatí. Rozdělíme rovnoměrně do zavařovacích sklenic a sterilizujeme přibližně 15-20 minut při 850 C. Nakonec je postavíme dnem vzhůru, dokud kompot nevychladne.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz