Kiwano (Cucumis metuliferus) je rostlinou z rodu Cucumis. Původ má v Africe. Plody jsou žluté se zelenou dužinou a s vyšším množstvím žlutých semen. Z tohoto důvodu je kiwano nazýváno též coby africká rohatá okurka či meloun.
I když se tato exotická rostlina plodící šťavnaté a zdraví prospěšné plody pěstuje především ve Spojených státech amerických, Chile, Portugalsku, Německu, Itálii, Austrálii, Novém Zélandu, je možno si ji vypěstovat i u nás v ČR.
Plody jsou bohatým zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, zinku, sodíku, vápníku. Rovněž obsahují bílkoviny, sacharidy, vitamíny z řady A, B, C, dále betakaroten, kyselinu listovou i pantothenovou.
Kiwano je možné pěstovat jako skleníkové okurky. Potřebná je kyprá půda bohatá na živiny, dostatek vláhy, slunné a teplé stanoviště.
Můžete využít semena ze zakoupeného plodu nebo přímo koupit semena, která jsou taktéž k dostání. Semena se vysévají do květináčů či truhlíků koncem února. Po zesílení semenáčky přepichujeme a koncem května vysazujeme do skleníku. Vysít můžeme rovněž do teplého fóliovníku či u jižní zdi domu.
Vzhledem k tomu, že se rostlina bohatě rozrůstá a větví, je zapotřebí zvolit široký spon – minimálně 80 cm od sebe. Výhony je nutné vyvazovat na konstrukce či sítě. Jakmile dosáhnou délky nad 1 metr, můžete je bez obav přistřihnout.
Exotické plody se sklízí probírkou, jako je tomu u již výše zmíněné okurky. Sklizeň probíhá od začátku září do příchodu mrazíků, jenž mají vliv na ukončení života rostlin. Pro přímou konzumaci se sbírají pouze vyzrálé plody. Pozitivní je, že díky kvalitní slupce je možné dlouhodobé skladování.
Při pěstování nezapomínáme na ošetření rostlin a dbáme na prevenci plísňové choroby. V nezbytném případě je možné ošetření rostliny fungicidním přípravkem, který se používá na okurky.
Plody je nutné na podzim sklidit. Zralé se vyznačují jasně oranžovou barvou. Avšak ne vždy stačí všechny dozrát. Nezralé plody je možné nechat dojít za oknem.
Jak konzumovat kiwano?
Zralý plod podélně prořízněte nožíkem na polovinu. Lžičkou vydlabejte dužnaté jádro. Dužinu je možné konzumovat nebo přidat do koktejlu, jogurtu, tvarohu, ovocného či zeleninového salátu apod. Taktéž si můžete vyrobit čerstvý džus. Kiwano je výtečné i coby originální obloha k masu.
Blahodárné účinky na zdraví
podpora imunitního systému
ochrana buněk před volnými radikály
prevence proti vzniku rakoviny, osteoporózy
podpora trávení
regulace hladiny cukru v krvi
pročištění a podpora ledvin, močových cest
odvodnění, tj. zbavení těla nadbytečné vody
podpora tvorby červených krvinek.
TIP:
Zahradní nábytek, altány a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz