meloun cantaloupe

Meloun Cantaloupe a jeho zdravotní výhody

2.11.2018
572 Zobrazení

Cantaloupe je chutné ovoce, které má širokou škálu přínosů pro zdraví, včetně zdravé pokožky a očí, snížené šance na rakovinu, zdravé plíce a snížení stresu. Posiluje také imunitní systém, zabraňuje artritidě a pomáhá při léčbě diabetu. Tyto atributy jsou způsobeny především vysokou úrovní vitaminů a minerálů, které se přirozeně vyskytují v tomto populárním melounu.

Co je Cantaloupe?

Cantaloupe, je jednou z nejoblíbenějších druhů žlutých melounů. Je rozšířen v USA i v celé Evropě, ačkoli původem je tento druh melounu z Afriky, Íránu a Indie. Je členem rodu Cucurbitacaea a může růst od 500 g do 5 kg. Cantaloupe je oblíbený jako snídaně, dobrý jako předkrm a skvělé osvěžení ovocných salátů. Jeho mírná, příjemná chuť se zvyšuje, jak ovoce dozrává, proto je třeba počkat se sklizní na tu pravou chvíli, kdy je meloun měkký a šťavnatý.

Výživové údaje

Cantaloupe je bohatý na velké množství živin, které jsou zodpovědné za zdravotní přínosy melounů. Cantaloupe obsahuje niacin, vlákninu, draslík, kyselinu listovou a vitamíny, jako je vitamin C, A a vitamín B6.

Zdravotní přínosy:

Zlepšuje zrak

Karotenoidy přítomné v melounech jsou přínosné pro udržení zdravých očí. Jsou spojeny se sníženým rizikem kataraktu a makulární degenerace díky obsahu vitaminu C v melounech.

Zabraňuje rakovině

Nutriční obsah cantaloupe je silným nástrojem při prevenci rakoviny a vymýcení volných radikálů, škodlivých vedlejších produktů buněčného metabolismu, které mohou vést k řadě nebezpečných stavů, včetně onemocnění srdce a rakoviny. Cantaloupe je bohatým zdrojem beta-karotenu, což je základní karotenoid, který tělo vyžaduje. Není to jen předchůdce vitaminu A, ale také se ukázalo, že působí jako silný antioxidant.

Zvyšuje imunitu

Cantaloupe poskytuje nejen betakaroten a fytochemikálie působící proti volným radikálům, ale také zdravou dávku vitamínu C. Vitamin C zachytává volné radikály způsobující onemocnění a působí jako důležitá linie obrany zdravého imunitního systému. Vitamín C také stimuluje tvorbu bílých krvinek, které vyhledávají a ničí nebezpečné bakterie, viry a další toxické látky, které se mohly dostat do krevního řečiště.

cantaloupe 1262199  340 - Meloun Cantaloupe a jeho zdravotní výhody
Péče o kůži

Cantaloupe jsou zdrojem beta-karotenu, který zajišťuje nepředávkování nebo toxicitu vitaminu A, protože tělo si převede jen tolik beta-karotenu na vitamín A, kolik potřebuje, na rozdíl od doplňků stravy; zbytek zůstává jako beta-karoten pro boj s nemocemi jako antioxidanty. Množství, které se změní na vitamín A, vstupuje do pokožky a stimuluje membránu kožních buněk a zvyšuje jejich růst a opravu. To chrání kožní membránu proti škodlivým toxinům, které se projevují předčasně zestárlou pokožkou.

Snižuje stres a úzkost

Draslík je jednou ze základních živin, které se vyskytují v těchto melounech, a uvolňuje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Zvýšené hladiny krevního tlaku mohou působit jako zátěž na tělo a mohou dokonce vyvolat uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol. Draslík také zvyšuje tok krve a kyslíku do mozku, což vyvolává uklidňující pocit a uvolněnější postoj.

Ovládá cukrovku

Cantaloupe je spojován se zlepšeným metabolismem inzulínu, což znamená stabilnější kolísání hladiny cukru v krvi, čímž se zabrání nebezpečným nárůstům a poklesům hladiny cukru v krvi, kterých se obávají všichni diabetici.

Léčí artritidu

Fytochemikálie, o kterých jsme hovořili dříve, mají také protizánětlivé vlastnosti. To znamená, že cantaloupe vám pomůže zabránit oxidačnímu stresu na kloubech a kostech, čímž se sníží zánět. Chronický zánět těchto životně důležitých oblastí může vést ke stavům, jako je artritida.

Pomoc při trávení

Cantaloupe mají vysoké množství vlákniny, což je základní složka zdravých střevních pohybů a trávení. Jíst správné množství vlákniny může zvětšit stolici při lepší průchodnosti vašich střev. Vláknina zabraňuje zácpě. Tím, že zajistíte plynulý tok trávicího traktu a tlustého střeva, můžete snížit riziko kolorektálního karcinomu a dalších nebezpečných gastrointestinálních stavů.

Vedlejší účinky

Překvapivě neexistují žádné! Cantaloupe jsou zřídka alergenní a nenesou žádnou z chemických látek, které způsobují alergické reakce.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Zanechte komentář