Možná každoročně vaříte z pampelišek med, kterým si pak přislazujete čaj. Ponechme stranou spory o to, zda je tento med zdravý, či nikoliv, a zaměřme se spíše na konzistenci. Letos totiž můžete vyzkoušet pampeliškové želé.
Co budete potřebovat
Na 500 ml želé budete potřebovat:
cca 30 pampeliškových květů,
0,5 litru vody,
cca 200 g želírovacího cukru 2:1 nebo cca 100 g želírovacího cukru 3:1,
šťávu z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo ½ balíčku kyseliny citronové,
kávový filtr,
2 sklenice po 250 ml.
Jaký je postup
Za slunného dopoledne nasbíráme pampeliškové květy, tehdy totiž budou nejvíce rozvité. Na želé je potřeba otrhat jen žluté okvětní lístky, neboť zelený zbytek květu by vám časem v želé zhořknul. Lístky dáme do vody, přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit. Dáme vychladnout a necháme stát do druhého dne (raději v temnu a chladu). Druhý den květovou vodu přecedíme přes kávový filtr, přidáme želírovací cukr a citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Opět přivedeme k varu a necháme 4 minuty vařit. Poté provedeme želírovací zkoušku: kousek tekutiny dáme pomocí vařečky nebo lžíce na talíř, a pokud ihned ztuhne, máme hotovo. Pokud ne, můžeme ještě chvilku vařit, nebo přidáme trošku želírovacího cukru. Poté provedeme želírovací zkoušku znovu.
Hotové horké želé naplníme do čistých sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Asi po pěti minutách otočíme zpět a necháme vychladnout. Sklenice popíšeme. Skladujeme v temnu a chladu. Želé vydrží asi půl roku. Je to také pěkný dárek z prázdnin pro někoho milého.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz