Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Bylinky

Už vás omrzel pampeliškový med? Vyzkoušejte pampeliškové želé

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
9.6.2020
v Bylinky, Recepty
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
pampeliska

Možná každoročně vaříte z pampelišek med, kterým si pak přislazujete čaj. Ponechme stranou spory o to, zda je tento med zdravý, či nikoliv, a zaměřme se spíše na konzistenci. Letos totiž můžete vyzkoušet pampeliškové želé.

Co budete potřebovatmed

Na 500 ml želé budete potřebovat:

  • cca 30 pampeliškových květů,
  • 0,5 litru vody,
  • cca 200 g želírovacího cukru 2:1 nebo cca 100 g želírovacího cukru 3:1,
  • šťávu z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo ½ balíčku kyseliny citronové,
  • kávový filtr,
  • 2 sklenice po 250 ml.

Jaký je postup

Za slunného dopoledne nasbíráme pampeliškové květy, tehdy totiž budou nejvíce rozvité. Na želé je potřeba otrhat jen žluté okvětní lístky, neboť zelený zbytek květu by vám časem v želé zhořknul. Lístky dáme do vody, přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit. Dáme vychladnout a necháme stát do druhého dne (raději v temnu a chladu). Druhý den květovou vodu přecedíme přes kávový filtr, přidáme želírovací cukr a citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Opět přivedeme k varu a necháme 4 minuty vařit. Poté provedeme želírovací zkoušku: kousek tekutiny dáme pomocí vařečky nebo lžíce na talíř, a pokud ihned ztuhne, máme hotovo. Pokud ne, můžeme ještě chvilku vařit, nebo přidáme trošku želírovacího cukru. Poté provedeme želírovací zkoušku znovu.

Plnění, skladování a trvanlivost

Hotové horké želé naplníme do čistých sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Asi po pěti minutách otočíme zpět a necháme vychladnout. Sklenice popíšeme. Skladujeme v temnu a chladu. Želé vydrží asi půl roku. Je to také pěkný dárek z prázdnin pro někoho milého.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: pampeliškové želépampeliškyreceptzpracování pampelišek
SdíletTweetPin1
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

bylinky

Jak pěstovat a chránit různé druhy bylinek

od Jitka Chvapilova
17.5.2025
0

Bylinky jsou nejen oblíbenou součástí kulinářství, ale také přinášejí do našich zahrad, balkonů i interiérů vůni, krásu a užitek. Pěstování...

bylinky sušené

Jak pečovat o domácí bylinkovou zahradu: Zdravé bylinky po celý rok

od Jitka Chvapilova
13.5.2025
0

Bylinky patří mezi nejoblíbenější rostliny pro pěstování doma i na zahradě. Nejenže krásně voní a zpestří každé jídlo, ale mají...

Další příspěvek
pampeliska

Bylinky s vysokým obsahem vitamínu B

cinske zeli

Čínské zelí: Jak na pěstování a následné využití v kuchyni?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × 5 =

Mohlo by vás zajímat

pivonky

Jak pěstovat a chránit pivoňky

8.5.2025
maková pole

Připadá vám mák jako obyčejné koření? K čemu se hodí a jaké má účinky

9.6.2020
cibulovina

Kvetoucí cibulky k zasazení na podzim. Naplňte zahradu barvou

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena