svestky

Máme pro vás několik tipů, jak sklízet a zpracovat švestky

Švestky jsou oblíbené ovoce, které dozrává podle odrůdy v období od července do září. Jak je sklízet, abychom nepoškodili strom? A co s nimi, aby se nám nezkazily?

Jak poznáte, že švestky jsou zralé

Neklamným znakem toho, že švestky jsou zralé, je to, že mají tmavě fialovou barvu a samy začínají padat. I padané ovoce můžete využít (na povidla, do bublaniny, na pálenku), ale samozřejmě ovoce utržené přímo ze stromu vydrží déle.

Jak česat

Švestky je třeba česat ručně do košíčků a přitom budete muset pravděpodobně stát na žebříku, abyste na ně dosáhli. Protože dřevo švestek je velmi křehké a snadno se láme, je lepší, když si pořídíte štafle nebo žebřík se dvěma opěrami. Švestky trhejte opatrně i se stopkou – déle vydrží.

svestky recept - Máme pro vás několik tipů, jak sklízet a zpracovat švestkyUskladnění

Švestky nevydrží dlouhodobé uskladnění jako třeba jablka či hrušky. Můžete je však usušit na křížaly, zamrazit (v mrazáku vydrží klidně 1 rok), vypálit slivovici, upéct bublaninu, uvařit povidla nebo zkusit švestkovou omáčku – jak tu k masu, tak studenou jako přílohu ke grilování. Mnoho receptů jsme vám již přinesli v minulých článcích.

Švestkové čatní

Čatní si můžete připravit z různých druhů ovoce a zeleniny, ale to švestkové bude obzvláště zajímavé – sladká pikantní chuť vás mile překvapí hned při prvním ochutnání. Připravte si: cca 1 kg švestek, 1 jablko, 200 ml pomerančové šťávy z chemicky neošetřeného pomeranče, 200 ml červeného vína, 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu, 100 g rozinek, 2 šalotky, kousek čerstvého zázvoru, 1 kousek celé skořice, 1 snítka tymiánu a špetku mletého chilli. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Jablka zbavená jádřince a slupek nakrájíme na kousky. Šalotku nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme. Všechny suroviny dáme do hrnce a zalijeme pomerančovou šťávou a vínem. Přivedeme k varu. Vaříme maximálně hodinu. Ke konci vyndáme skořici a snítku tymiánu. Podáváme k masu i zelenině, ke grilovaným pokrmům apod. Čatní vydrží asi měsíc v lednici. Chcete-li delší trvanlivost, zavařte jej při 85 °C cca 30 minut.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít