• Nákupní galerie
  • Inzertní portál
  • Kuchařka
  • Databáze rostlin
  • Databáze bylinek
  • Videoportál
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
  • Pěstování dle druhu
  • Pěstování dle místa
  • Praktické tipy
  • Recepty
  • Rady a návody

Bylinky

petour

Pěťour maloúborný – úporný plevel i všestranná bylina

Helena Kratochvílová Čvc 15, 2022
15.7.2022
Žádné komentáře
1 864 Zobrazení
Bylinky, Záhon, Záhony, Zpracování bylinek
Helena Kratochvílová
Sdílet na sociálních sítích
Sdílet na Facebooku Share
0
Sdílet na TwitteruTweet

Pěťour má mezi zahrádkáři velmi špatnou pověst, je považován za plevel, kterého se jen tak nezbavíte. Je takřka nezničitelný. Bylinkáři ho mají v oblibě, je to univerzální bylinka s mnoha účinky.

Pěťour maloúborný (GALINSOGA PARVIFLORA) pochází z Ameriky (Střední Amerika, Jižní Amerika, Karibik), do Evropy se dostal zhruba v 18. století. Na našem území se nachází zejména na místech, která byla ovlivněna člověkem (pole, zahrady, úhory, rumiště, železniční náspy).

Bylinka dorůstá výšky 20-60 cm, má hustě větvenou síť kořenů. Lodyha je přímá, větvená, lístky vejčité, okraje jemně zubaté. Má četné květní úbory, každý z nich se skládá z několika drobných kvítků bílé barvy. Zajímavostí je, že pěťour je stará indiánská léčivka. Využívali jej mimo jiné jako afrodisiakum.

Léčivé účinky

Pěťour je univerzální bylinka. Sbírá se kvetoucí nať, na zimu ho lze nasušit do zásoby. Je považován za plevel, tudíž nebudete mít problém ho najít. Používá se na zlepšení metabolismu, detoxikaci a na kožní choroby.

Je doporučován při virózách a chřipkách. Posiluje obranyschopnost, je považován za mírný imunostimulant. Snižuje horečku a má protizánětlivé účinky. Snižuje krevní tlak. Zevně se využívá na bércové vředy, lupénku a různé ekzémy.

Bylinku by neměly užívat ženy v těhotenství, naopak během kojení je žádána, posiluje tvorbu mateřského mléka. Obsahuje vitamín C, saponiny, flavonoidy, silice, pryskyřice a další. Některé zdroje uvádí, že žvýkání čerstvých listů je účinné proti paradentóze.

Petour malouborny - Pěťour maloúborný – úporný plevel i všestranná bylina

Zdroj foto: Eurico Zimbres; Zimbres, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Tinktura

Použijeme do lahve 4 díly vysokoprocentního alkoholu a 1 díl bylinky, kterou nasekáme na kousky. Pěťour zalijeme alkoholem a ponecháme macerovat tři týdny. Několikrát za týden lahví zatřepeme. Po uplynutí doby scedíme a uchováváme na tmavém místě, ideálně v chladničce. Užívá se 3x denně 30 kapek například při horečce nebo pro posílení imunity.

Pěťour využijeme i v kuchyni, namixujeme si ho do zeleninového smoothie, například s mrkví nebo červenou řepou a jablkem. Také se dá přidávat do zeleninového salátu nebo lístky zpracovat jako špenát.

Proč ho nemají zahrádkáři rádi

Pěťour je sice výborná bylinka, ale pro zahrádkáře nechtěný návštěvník zahrad. Pěťour je jednoletý a přes zimu přežívají semena, která mají vysokou klíčivost. Takže když na jaře ryjete a kypříte půdu, semena se dostanou do půdy a klíčí.

Má vysokou rozmnožovací schopnost, na jedné rostlince dozrává velké množství semen. Navíc semena dokážou dozrát i na vytržené rostlince. Vyrůst může i několik generací za rok. Je hostitelem svilušek, které potom napadají jiné rostliny. Odebírá z půdy živiny a překrývá ostatní zeleň. Semena se šíří vzduchem, kompostem i na srsti zvířat.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
bylinka, byliny, detoxikace, kožní problémy, léčivá rostlina, metabolismus, Pěťour maloúborný, plevel

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné příspěvky

cerny caj

Černý čaj je klasika. Jak vzniká, jaké má účinky a kolik druhů černého čaje známe?

Lis 20, 2022Žádné komentáře

Černý čaj je klasický čaj, který všichni pijeme a také byl jako první dovezen z Číny a dalších čajových velmocí do Evropy. Jak vzniká černý čaj, jaké má

caje

Bílý čaj je nejjemnější ze všech čajů

Bílý čaj byl v dřívějších dobách vyhrazen pouze pro krále,

Lis 08, 2022
bohyska cela rostlina

Bohyška, hosta, funkie – tři jména pro jednu rostlinu, která má ale mnoho kultivarů

Bohyška: Jestliže chcete, aby vás oči přecházely z proměn

Říj 31, 2022
matcha caj

Čaj matcha je speciální práškový čaj

Zelený čaj matcha v Japonsku slouží k přípravě čaje při čajových

Zář 25, 2022

Zanechte komentář Zrušit odpověď na komentář

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Nejnovější články

pelargonie

Únor v zahradě – zdá se vám, že je na práci ještě brzy?

Úno 05, 2023
psi bouda

Jak zateplit psovi boudu v mrazech

Led 28, 2023
kava

Espresso aneb všechno, co jste o něm chtěli vědět

Led 15, 2023

E – Časopis SAZENIČKA

Přečíst nebo stáhnout si ho můžete ZDARMA ZDE

Přidejte se k nám na Facebooku:


Bylinkopedie v kuchyni

Portál Sazenička.cz je praktický rádce a pomocník pro všechny pěstitele a zahrádkáře. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Připravili jsme pro vás rovněž databázi bylinek a rostlin, které najdete v jednotlivých kategoriích portálu
  • Kontakt
  • Reklama na Sazenicka.cz
  • Bylinkopedie.cz – Databáze bylinek a magazín
  • Magazín nejen pro maminky
  • zahonky.cz – Magazín pro zahrádkáře
K chodu našeho webu nám pomáhají soubory cookies. Používáním webu s tímto souhlasíte. OK Další informace
Soukromí & Cookies podmínky
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
ULOŽIT A PŘIJMOUT