Zdá se vám, že pokud jste si nenasbírali a nenasušili bylinky v létě, pak už na podzim nic nestihnete? Opak je pravdou. Podzimní čas ještě stále nabízí mnoho bylinek, které můžete zpracovat na zimu. Přinášíme vám nejen jejich přehled, ale i tipy na využití.
Šípky
Plody růže šípkové budou možná letos z důvodu velkých veder a sucha menší, nicméně látek si zachovají dostatek. V šípcích najdeme vitamíny C, A, K i vitamíny skupiny B. Šípky pomáhají předcházet nachlazení, léčí nemoci ledvin, posilují imunitu a prospívají nervovému systému. Šípky můžete používat čerstvé i sušené. Nejjednodušší je šípkový čaj. Ovšem, aby si takový čaj uchoval maximum léčivých látek, je třeba šípky rozdrcené v hmoždíři nebo nakrájené na kousky namočit do studené vody přes noc a teprve poté je zahřát na teplotu příjemnou na pití. Kdo si troufne, může si ze šípků připravit i marmeládu. Připravte se však na to, že je to docela zdlouhavé. Šípky je nejprve potřeba omýt, rozkrojit na poloviny a vybrat z nich chloupky – ty by v marmeládě působily dráždivě. Potom je šípky potřeba celkem dlouho povařit, aby změkly, přepasírovat, přidat želírovací cukr a ještě 5 minut povařit.
Bezinky
Plody černého bezu na tom nebudou letos o mnoho lépe než šípky. Přesto se ještě najdou keře, na kterých nejsou bezinky úplně seschlé. Bezinky mají projímavé účinky, pomáhají při nachlazení a snižují horečku. Ze sušených bezinek si můžete připravit čaj. Z čerstvých se vyrábí marmeláda – rovněž dá trochu práce, protože bezinky obsahují malé pecičky, takže marmeládu je třeba propasírovat. Výborná na zimní měsíce je i bezinková šťáva. Kromě toho existuje i bezinkové víno a bezinkový likér.
Kozlík lékařský
Z kozlíku je léčivý kořen. Sbírá se na podzim, když rostlina už nekvete. Možná vás překvapí pach, který rostlina vydává. Nicméně kořen pomáhá při podzimních depresích, psychickém vypětí, nervovém vyčerpání, zklidňuje nervy i žaludek. Z kořene, který můžeme i sušit, se připravuje čaj, ale zejména tinktura – tzv. valeriánské kapky. Nadrobno nakrájený kořen kozlíku zalijeme kvalitním alkoholem nebo 80%ním lihem, necháme aspoň 2 týdny louhovat a poté přecedíme. Užíváme 20 kapek až 3x denně, ovšem nejdéle 14 dní v kuse. Potom si dáme přestávku. Kozlík sice nemá vedlejší účinky, ale je návykový. Valeriánské kapky nejsou vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
Jitrocel
Poslední bylinkou, kterou lze ještě s úspěchem sbírat i na podzim, je jitrocel. Sbíráme listy a sušíme je v malých vrstvičkách v bedýnkách. Z jitrocele si nejspíš připravíme čaj, který pomáhá při kašli, zahlenění, onemocnění dýchacích cest. Můžete si připravit i jitrocelový sirup na zimu, a to tak, že jitrocelové listy zalijete vroucí vodou a necháte do druhého dne vyluhovat. Po přecezení přidáte cukr nebo med a svaříte do konzistence sirupu. Ještě více léčivých látek si uchováte tak, že čerstvé listy jitrocele naložíte do sklenice společně s cukrem – vždy vrstvu jitrocele a vrstvu cukru. Listy musejí být zcela čisté a suché, jinak se vám „sirup“ zkazí. Takto napěchovanou sklenici položíte na okenní parapet a necháte „pracovat“. Šťáva, která vznikne, je účinnější než vařený sirup.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz