Již brzy jich bude na našich polích a stráních dozrávat celá hromada. Všechny ukazatele nasvědčují, že letos bude hložinek alias plodů hlohu obecného opravdu hodně. A jak si s touto nečekanou úrodou poradit?
Obvykle máme hloh zařazený v kolonce „krmivo pro ptáky“, a pokud něco sbíráme, bývají to zpravidla květy. Plody hlohu sice nemají tolik účinných látek jako květ, přesto by však byla velká škoda je opomíjet.
Proč do jídelníčku zařadit hložinky?
Sbírat je třeba vždy pouze dozrálé, plně vybarvené sytě červené plody. Ty poškozené nebo červivé rovnou zahazujeme. Hlavním benefitem, který v sobě toto nenápadné divoké ovoce ukrývá, jsou vitamíny B, C a karoteny. Hložinky jako takové potom využívá přírodní medicína jako:
- prostředek zlepšující průchodnost cév a tepen
- prevenci proti infarktu
- rekonvalescenci po infarktu
- tonikum k celkovému prokrvení organismu
- stimulant srdce
- prevence a léčbu anginy pectoris
- pomocný prostředek při srdeční slabosti a arytmii
- regulátor krevního tlaku – vysoký snižuje, nízký zvyšuje
- uklidňující prostředek (pomáhají při stresu a nespavosti)
- bojovníka s nepříjemnými stavy při menopauze
Měli byste vědět: Účinky hlohu nastupují postupně, často si prvních pozitivních změn všimnete až po jednom měsíci. Neztrácejte proto trpělivost a vytrvejte. Vyplatí se to.
Čaj z hložinek zvládne úplně každý
Hložinky můžeme usušit, nebo po prvních několik týdnů zpracovávat syrové – mají velmi dlouhou trvanlivost. A čaj z hložinek budeme potřebovat 2 lžíce čerstvých plodů (nebo tři lžíce sušených) a půl litru vody. Dávku plodů zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat 10 minut. Popíjíme po celý den nebo rozdělíme do dvou dávek na ráno a večer.
Hložinkovou pomazánku si zamilujete
Nepatříte právě mezi příznivce čajů, ale rádi byste jedinečné účinky hložinek zažili na vlastní kůži? Vyzkoušejte jednoduchou sladkou pomazánku! Budete potřebovat:
- 500 gramů hložinek
- 150 gramů třtinového cukru
- dvě lžíce holandského kakaa
- tří lžíce kvalitního medu
Omyté hložinky jednoduše rozmixujeme najemno, a poté přepasírujeme a vymícháme s cukrem. Dosypeme cukr podle chuti a dochutíme kakaem. Tato hložinková pomazánka je určena k rychlé spotřebě, pokud ji však uložíte do vakuové krabičky, vydrží vám v lednici bez újmy asi tak týden. Musíme vás však varovat – zpravidla velmi rychle mizí a je pozitivní oceňována i těmi nejmenšími strávníky!
Hodí se na vafle, palačinky nebo jen tak na chleba – zkrátka všude tam, kde jindy běžně používáte nutelu nebo třeba marmeládu.
Náš tip: Slupky a semínka z hložinek nevyhazujte, stačí je prosladit a zalít kvalitním alkoholem. Za měsíc se pak můžete těšit na vynikající hložinkový likér! Ten lze popíjet jen tak nebo užívat jako velmi chutný lék po dvou malých panácích denně.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz