Hledáte salát, který bude jen ze sezonních surovin, navíc plný vitamínů a bude se hodit téměř ke všem teplým i studeným pokrmům? Pak si připravte domácí Coleslaw.
Co budete potřebovat
Na 8 porcí salátu budete potřebovat:
- 1 menší bílé zelí nebo půl hlávky většího,
- 1 cibuli,
- cca ¼ bulvy celeru (podle velikosti),
- 1–2 mrkve,
- cca 1 lžíci soli,
- cca 2 lžíce cukru (krupice),
- špetku mletého pepře,
- 250 g majonézy (nebo půl na půl majonézy a bílého jogurtu),
- 1 lžičku octa.
Jaký je správný postup
Bílé zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké, asi 1 cm dlouhé kousky. Zasypeme solí, aby zelí pustilo vodu. Potom zelí ručně promačkáme, aby zkřehlo, a část tekutiny slijeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nastrouhaný celer a vše důkladně promícháme. Pak si připravíme zálivku, která vznikne smícháním cukru, majonézy, pepře a octa, popř. i trochu soli podle chuti. Zálivku promícháme se salátem a necháme v lednici alespoň hodinu odležet. Před každým podáváním promícháme. Salát vydrží v lednici až 5 dní.
S čím salát Coleslaw podáváme
Salát je velmi variabilní při podávání. Můžeme jej podávat jen s pečivem jako lehkou večeři. Stejně tak jej lze podávat ke chlebu se šunkou nebo sýrem i k pečivu s nejrůznějšími pomazánkami. Z teplých pokrmů se hodí k masu, smaženým jídlům i např. k bramborovým plackám.
Vyzkoušíte tento tradiční zelný salát také?
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz