Sekt z proslulé vinařské oblasti Champagne existuje v mnoha druzích a my chceme, abyste si na svůj stůl vybrali to nejlepší. Podívejte se na popis jednotlivých druhů a vyberte si podle svého gusta.
Extra brut
Toto šampaňské je velmi suché a neobsahuje téměř žádný zbytkový cukr (povolený maximální obsah cukru je 6 g/l). Toto křídově suché šampaňské doopravdy chutná jen nemnoha lidem, protože většina dává přednost o něco sladším variantám.
Brut
Brut můžeme označit jako nejčastěji vyráběné šampaňské. Jedná se o šumivé víno suché, které má obsah zbytkového cukru maximálně 15 g/l. Brut se tradičně vyrábí scelováním tří odrůd vína: Chardonnay, Pinot meunier a Pinot noir. Tato vína obvykle pocházejí z různých částí oblasti Champagne a také z různých let.
Brut můžeme dále dělit na mladý, zralý a vyzrálý.
Mladý brut je svěží víno, které má světle žlutou barvu a voní po světlých nebo tmavých plodech. Používá se nejčastěji jako aperitiv a hodí se především k lehkým pokrmům.
Zralý brut je oproti tomu šampaňské, které je starší než 3 roky, a díky tomu má plnější a kořenitější chuť. Mívá žlutou barvu s oranžovým podtónem, voní po jablkách, koření nebo černém rybízu. Nejčastěji se podává k pokrmům z bílého masa a k rybám.
A konečně vyzrálý brut je víno starší než 5 let, které má plnou, velmi bohatou chuť. Má žlutou barvu s nádechem dohněda. Vůně ze všeho nejvíc připomíná pražené oříšky, suché ovoce nebo kávu, v některých případech i starou kůži. Hodí se ke slavnostním příležitostem.
Brut Blanc de blancs
Tato šampaňská vína se vyrábějí pouze z odrůdy Chardonnay. Jedná se tedy o bílé víno vyráběné z bílých hroznů. Je svěží, má ovocnou chuť, obsahuje pouze málo kyselin. Barvu má žlutou se zeleným nádechem, ale čím je vyzrálejší, tím je žlutší. Voní nejspíše po lučních květech, citrusových plodech a mátě.
Brut Blanc de noirs
Toto víno se naopak vyrábí jen z odrůd Pinot noir a Pinot meurier, které mají modré hrozny. Je to velmi kvalitní bílé víno, které je navíc poměrně silné.
Extra dry
Tento typ vína najdeme nejvíce v Anglii a USA. Přestože by se jeho název dal přeložit jako „velmi suché“, obsahuje až 20 g/l zbytkového cukru. Na to si dávejte pozor zejména tehdy, když držíte dietu.
Sec
Označení sec by také mělo znamenat „suché“, avšak toto víno je spíše z těch sladších, obsahuje totiž až 35 g/l zbytkového cukru.
Demi-sec
Toto výborné a již dost sladké víno obsahuje až 50 g/l zbytkového cukru.
Doux
Šampaňské Doux je nejsladším vínem z tohoto okruhu vín. Musí obsahovat nejméně 50 g/l zbytkového cukru, ale samozřejmě může obsahovat cukru i mnohem více.
Rosé
Růžové šampaňské se vyrábí z červeného vína z oblasti Champagne. Sceluje se s bílým vínem a vyrábí se jako brut nebo demi-sec. Barva se podle oblasti a druhu pohybuje od světle růžové, přes lososovou až po sytě červenou. Hodí se nejlépe jako aperitiv a vychutnat si jej můžete k masu nebo drůbeži.
Zdroje: www.wikipedia.org, Callec Chr., Encyklopedie vína, Rebo, Praha 2000
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz