Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Vinařství

Jak se vyznat v druzích vína a co od nich očekávat

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
16.8.2023
v Vinařství, Vinná réva
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
vina sklenice

Zdroj: envato

Druhy vína: Vín existuje velký počet druhů, a tak je dobré znát alespoň základní charakteristiky, abyste věděli, které víno si při jaké příležitosti koupit.

Základní dělení

Základní dělení vína určuje vinařský zákon, který třídí vína podle vyzrálosti hroznů, jež se používají na jejich výrobu. Podle zákona tedy rozeznáváme víno stolní, víno jakostní a víno s přívlastkem. Kromě toho existují i další způsoby zpracování, která nám vytvářejí vína dezertní, dezertní kořeněná, perlivá a šumivá.

Vína stolní

V této skupině jsou vína, která obsahují minimálně 8,5 % obj. alkoholu a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Stolní (ale i ostatní vína se dělí na bílá, červená a růžová). Stolní vína jsou běžná vína pro spotřebu, nemají žádný osobitý charakter.

jakostni vino
Zdroj foto: Xth-Floor, CC  Wikimedia Commons

Vína jakostní

Jakostní vína se vyrábějí ve dvou druzích: vína odrůdová révová a vína známková révová.

Vína s přívlastkem

Jako vína s přívlastkem označujeme vína, která se vyrábějí buď v jižních vinařských zemích, a proto obsahují mnoho přírodního cukru, nebo vína vyráběná v severnějších vinařských oblastech z hroznů, které dozrávají pozdě na podzim.

Tato vína mají vyšší obsah alkoholu a asi 25 g zbytkového cukru na litr. Speciálním typem sladkého vína je Tokajské, které se vyrábí na území severovýchodního Maďarska.

Vína dezertní

Tato vína dozrávají v jižních vinařských oblastech, a proto mají vysoký obsah přírodního cukru (14– 20 %) a rovněž vysoký obsah alkoholu (15–19 %). Nejznámější z této skupiny jsou víno Portské, Malaga a Marsala. Kromě nich sem patří i vína vyráběná oxidačním způsobem za přístupu vzduchu, jako je třeba Sherry nebo Madeira.

Vína kořeněná

sekt
Zdroj foto: SasaSi, CC BY 2.0

Kořeněná vína jsou vyráběna jako vína dezertní, navíc se však do nich přidávají přísady, které jim dodávají požadovanou chuť a vůni. Patří sem zejména – kromě vín kořeněných – také aperitivy a vermuty. Koření na výrobu vermutů bývá často italského původu, protože italské koření je nejjemnější. Jako koření používané pro výrobu těchto vín můžeme jmenovat: pelyněk, kořen anděliky, hřebíček, zeměžluč, benedikt, skořice, rozmarýn a další.

Vína perlivá

Tuto skupinu vín tvoří vína uměle sycená kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vína vyrobená kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa). Pro výrobu uměle sycených vín se používají vína zejména stolní nebo jakostní, někdy také vína dezertní.

Vína šumivá

Šumivá vína jsou vyráběna kvašením moštu nebo druhotným kvašením vín v uzavřených nádobách. Jsou obecně známá jako sekty nebo šampaňské. Šampaňské se však smí používat pouze jako označení pro šumivá vína vyrobená ve francouzské oblasti Champagne, na něž se vztahuje ochranná známka od roku 1908.

Zdroje: www.wikipedia.org, Kraus V. a kol., Encyklopedie českého a moravského vína, R. B. Vurm, Praha 1997

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: chuť vínadruhy víndruhy vínapěstování révyvinařstvívinicevinná révavínovýroba vína
SdíletTweetPin
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

vinná réva

Réva vinná: Jak na pěstování a ochranu hroznů

od Jitka Chvapilova
29.4.2025
0

Réva vinná je tradiční a ceněná rostlina, jejíž pěstování má v našich podmínkách dlouhou historii. Hrozny nejsou jen chutné a...

reva vinna

Jak pěstovat a pečovat o vinnou révu

od Jitka Chvapilova
12.4.2025
0

Vinná réva (Vitis vinifera) patří k nejstarším kulturním rostlinám na světě a je symbolem slunce, úrody a tradice vinařství. V...

Další příspěvek
rhododendron kvet

Zahrada na severní stranu, aneb stín a chladno

papricky

Přehnali jste to s chilli papričkami? Pálivé jídlo lze ještě zachránit

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × 4 =

Mohlo by vás zajímat

hořčice setá

Hořčičná semínka pomáhají zevně i vnitřně

9.6.2020
tri patra

Třípatrový truhlík 100x75x40 cm – ideální pro pěstování bylin a zeleniny – NYNÍ SLEVA 20 %

2.2.2025
jezirko foto

Péče o zimní jezírkové osvětlení

17.1.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena