Pokud koupíme víno, zejména nějaké dražší, potřebujeme jej také vhodně skladovat, aby si udrželo svoji kvalitu.
Nákup vína
Lahvové víno nakupujeme v ověřených obchodech nebo vinotékách, kde je i správně skladováno. Musí být skladováno do 15 °C a nesmí být příliš osvětleno.
Pro běžnou konzumaci se hodí vína stolní. Pokud plánujeme slavnostnější příležitost, vybereme vína jakostní odrůdová nebo známková. Jako dárek se hodí vína s přívlastkem. Vybíráme vína s lahvemi o objemu 0,7 l. Bílá vína mají v tomto ohledu mnohem lepší výběr. Ovšem k některým jídlům se hodí zase červená vína, a tak respektujeme hlavně to, k jaké příležitosti se víno kupuje a co je uvedeno na etiketě.
Skladování stolního, jakostního vína a vína s přívlastkem
Tato vína v lahvích je třeba skladovat při teplotě 10 až 15 °C, a to v čistých a suchých místnostech, nejlépe málo osvětlených. Rozhodně se nemají skladovat na přímém slunečním světle! Pokud je láhev uzavřena korkovým uzávěrem, je dobré ji skladovat naležato, aby byl korek stále vlhký. K tomu se hodí jednoduché stojany nebo domácí vinotéky s chlazením. Pokud je láhev uzavřena umělou zátkou, je možné ji skladovat i nastojato. Lahve by měly být v klidu.
Co s načatým vínem
Načaté víno je lépe vypít, protože po delší době zvětrává, má vyšší obsah aldehydů a zhoršuje se jeho chuť i barva. Po další době se začne kalit a často i zoctovatí.
Dezertní a kořeněná vína je možné pít postupně z načaté lahve, zde toto nebezpečí nehrozí (je to způsobeno vyšším obsahem alkoholu a cukru).
Zdroje: www.wikipedia.org, Kraus V., Encyklopedie českého a moravského vína, R. B. Vurn, Praha 1997
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz