Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Vinařství

Španělská vína mají silnou a vyváženou chuť

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
14.4.2023
v Vinařství
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
vino spanelsko

Zdroj foto: envato

Španělská vína: Španělsko je pro pěstování vína jako stvořené. Víno se zde pěstuje již od dob Římanů. Rozloha španělských vinic převyšuje rozlohu vinic francouzských či italských. Přesto se zde vína produkuje o něco méně, což je způsobeno tím, že extrémní podmínky (příliš velké horko v létě a v některých oblastech zase velmi tuhá zima) nutí vinaře ponechávat keře révy vinné velmi nízké a ty pak plodí jen málo hroznů.

cava
Zdroj foto: cyclonebill from Copenhagen, Denmark, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Cava

Šumivá vína, známá ve Španělsku jako Cava, jsou v podstatě obdobou francouzského šampaňského. Cava vznikla v roce 1872, kdy se zvýšila poptávka hostů po šampaňském natolik, že Katalánci museli začít vyrábět své šumivé víno, aby nemuseli dovážet drahé šampaňské. Víno Cava se vyrábí z tradičních španělských odrůd Macabeo, Parellada a Xarel.lo. Hrozny se lisují brzy po sběru. Poté kvasí v tancích z nerezové oceli, a to za stálé a nízké teploty. Následně se jednotlivá vína scelují a stáčejí se do lahví. Lahve pak musí nejméně 9 měsíců odpočívat ve sklepích, některé druhy i déle. Obecně můžeme říci, Cavas jsou sladší než šampaňské. Pro domácí oslavy doporučujeme třeba růžový sekt Cava rosado brut, který chutná i voní po ovoci a květinách a nejlépe se hodí jako aperitiv.

Katalánsko

Největší vinařskou oblastí Katalánska je Taragona. Tady byly vinice založeny již v době římské. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou z bílých hroznů Macabeo, Xarel.lo, Parellada, Garnacha blanca a z modrých Garnacha a Mazuelo. Nejlepším a skutečně starodávným vínem je Taragona Clássico, což je víno vyrobené pouze z odrůdy Garnacha, které musí obsahovat minimálně 13 % alkoholu. Toho se dosáhne zráním 12 let v dubových sudech, a jedná se tedy o velmi drahé víno.

V Katalánsku však najdeme mnohem více vinařských oblastí. Nejsevernější oblastí je Ampurdán-Costa Brava, která se může pyšnit úrodnou vápencovou půdou. Z tohoto kraje pochází nejen výborná Cava (šumivé víno), ale i výborná růžová vína z odrůdy Garnacha. Najdete zde ale i velmi dobrá bílá a červená vína. Bílá se vyrábějí z odrůd Chardonnay, Garnacha blanca a Macabeo, červená zase z odrůd Garnacha a Cariňena.

Chardonnay vino
Zdroj foto: Mpmpmp, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Valencie

I Valencie disponuje rozsáhlými vinicemi. Pěstuje se zde asi 12 odrůd révy vinné, namátkou jmenujme například Marabeo, Malvasía, Moscatel, Garnacha, Monastrell aj. Z vín doporučujeme buď svěží a lehké víno Alto Turia blanco, nebo růžová vína Valencia, Valentino či Clariano rosados. Velmi sladké a těžké víno je Moscatel Dulce nebo Vino de Licor.

Navarra

Vinařská oblast Navarra je charakterizována vápencovou půdou a kontinentálním klimatem s horkými léty a tuhými zimami. Většinu vín z této oblasti poznáte podle kořeněné zakulacené chuť. Výborná jsou zejména vína z odrůdy Chardonnay. Nejlepší rosé je vyráběno z odrůdy Garnacha, ale je potřeba jej pít mladé. Doporučit můžeme i suché víno Moscatel.

Zdroje: www.wikipedia.org, Callec Ch., Encyklopedie vína, Rebo, Praha 2000

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: dobré vínodruh vínsilné vínošpanělská vínašpanělské vinicevíno vinicevíno ze španělska
SdíletTweetPin
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

vina sklenice

Jak se vyznat v druzích vína a co od nich očekávat

od Markéta Hubáčková
16.8.2023
0

Druhy vína: Vín existuje velký počet druhů, a tak je dobré znát alespoň základní charakteristiky, abyste věděli, které víno si...

sumive vino

Šampaňské – to není jen suché, nebo sladké

od Markéta Hubáčková
26.4.2023
0

 Sekt z proslulé vinařské oblasti Champagne existuje v mnoha druzích a my chceme, abyste si na svůj stůl vybrali to nejlepší. Podívejte...

Další příspěvek
hortenzie

Zakládáme květinovou zahrádku na kyselé půdě

ketodieta

Ketodieta

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + 18 =

Mohlo by vás zajímat

wisteria

Proč vistárie nekvete? Příčin i řešení je více, někdy se vyplatí experimentovat

9.6.2020
ovocne stromy

Nemoci ovocných dřevin jsou bohužel velmi časté, ale můžeme jim předejít

28.3.2022
na zahradu

Ošetření dřevěných rukojetí zahradního nářadí před mrazem

11.10.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena