Voněla po hřebíčku a skořici, při skousnutí krásně křupla a jako dezert k nedělnímu obědu byla nepřekonatelná – také ve vás zavařená dýně vyvolává takové vzpomínky? Pojďte to s ní znovu zkusit, nabídneme vám osvědčený recept a jen tak mimochodem i tip na využití hojné úrody, která vám zatím jen netknutě leží ve spíži, protože dýňovou polévku nebo rizoto už zkrátka nikdo v rodině nemůže ani vidět.
Dobře uskladněné dýně vydrží ve spíží až pět měsíců (vyjma máslovek nebo Hokkaidó, jejichž životnost se počítá na týdny). Ale takový dýňový kompot bude chutnat skvěle i po dvou letech. A nezáleží na tom, jaký druh dýně použijete. I ty nejtvrdší změkčí úvodní octová lázeň a následné povaření. Podmínkou je však dobře sklizená zelenina.
Jak poznat zralou dýni?
Zahrádkářské příručky říkají že, zralé dýně zní na poslech dutě. Ne vždy však tohle pravidlo platí, mnohem jistější je pozorování stopky – jakmile začne zasychat, je dýně zralá a připravená ke sběru. Posledním dobrým vodítkem je také pevná slupka.
Pokud nebudete dýni zpracovávat hned, ponechte stopku na místě, a to alespoň v délce pěti centimetrů. Zabráníte tak předčasnému uhnívání dýně vlivem vnějších faktorů.
Zavařování dýně je vlastně docela snadné
Je to tak, nejtěžší práce váš čeká při přípravě dýně. Tu je třeba oloupat (vyjma dýně hokkaidó), zbavit semen a nakrájet na menší kostičky. Krájíme jenom tvrdou dužinu, všechna měkká vlákna i jejich zbytky pečlivě vydlabeme lžící. Máte hotovo? Pak dýni naložte přes noc do octového nálevu. Cca dvě kilogramy dýně zalijeme vodou tak, aby byly všechny kousky zcela ponořené a přidáme 250 ml octa.
Náš tip: semínka nevyhazujte. Trochu je osolte a uložte na plech vyložený pečícím papírem. Stačí pár minut ve středně vyhřáté troubě a zdravá pochoutka je na světě.
Ráno si nejdříve připravíme nálev. Na ten budeme potřebovat:
- 700 gramů cukru krupice
- 1 citron
- vanilkový cukr
- 3 kusy hřebíčku
- 1 kus skořice
Dýně přecedíme a použitou vodu s octem svaříme spolu s ostatními ingrediencemi. Jakmile začne vřít, vložíme i dýni. A vaříme. Doba nutného pobytu na sporáku se různí podle druhu použité dýně. Ta totiž musí změknout a zesklovatět, déle než 15 minut to však určitě nebude.
A už máte vlastně skoro hotovo. Teď jen připravenou dýni nalijte do předem vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujte a sterilujte. 20 minut při 80°C – to je ten pravý dýňový ideál. A zamlsat si můžete hned, jakmile kompot trochu vystydne! Dobrou chuť.
Náš tip: Úplně nejchutnější kompot vykouzlíte z dýně muškátové nebo velkoplodé odrůdy Goliáš. Do nálevu můžete přidat také badyán, pomerančovou šťávu, nebo třeba anýz. S tím ale opatrně, je velmi aromatický, a ve větším množství může působit až odpudivě.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz