Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Zelenina

Zavařování dýně – jak na pochoutku našich babiček?

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
9.11.2020
v Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
dýně t

Voněla po hřebíčku a skořici, při skousnutí krásně křupla a jako dezert k nedělnímu obědu byla nepřekonatelná – také ve vás zavařená dýně vyvolává takové vzpomínky? Pojďte to s ní znovu zkusit, nabídneme vám osvědčený recept a jen tak mimochodem i tip na využití hojné úrody, která vám zatím jen netknutě leží ve spíži, protože dýňovou polévku nebo rizoto už zkrátka nikdo v rodině nemůže ani vidět.

Dobře uskladněné dýně vydrží ve spíží až pět měsíců (vyjma máslovek nebo Hokkaidó, jejichž životnost se počítá na týdny). Ale takový dýňový kompot bude chutnat skvěle i po dvou letech. A nezáleží na tom, jaký druh dýně použijete. I ty nejtvrdší změkčí úvodní octová lázeň a následné povaření. Podmínkou je však dobře sklizená zelenina.

Jak poznat zralou dýni?

Zahrádkářské příručky říkají že, zralé dýně zní na poslech dutě. Ne vždy však tohle pravidlo platí, mnohem jistější je pozorování stopky – jakmile začne zasychat, je dýně zralá a připravená ke sběru. Posledním dobrým vodítkem je také pevná slupka.

Pokud nebudete dýni zpracovávat hned, ponechte stopku na místě, a to alespoň v délce pěti centimetrů. Zabráníte tak předčasnému uhnívání dýně vlivem vnějších faktorů.

Zavařování dýně je vlastně docela snadné

Je to tak, nejtěžší práce váš čeká při přípravě dýně. Tu je třeba oloupat (vyjma dýně hokkaidó), zbavit semen a nakrájet na menší kostičky. Krájíme jenom tvrdou dužinu, všechna měkká vlákna i jejich zbytky pečlivě vydlabeme lžící. Máte hotovo? Pak dýni naložte přes noc do octového nálevu. Cca dvě kilogramy dýně zalijeme vodou tak, aby byly všechny kousky zcela ponořené a přidáme 250 ml octa.

Náš tip: semínka nevyhazujte. Trochu je osolte a uložte na plech vyložený pečícím papírem. Stačí pár minut ve středně vyhřáté troubě a zdravá pochoutka je na světě.

Ráno si nejdříve připravíme nálev. Na ten budeme potřebovat:dýně

  • 700 gramů cukru krupice
  • 1 citron
  • vanilkový cukr
  • 3 kusy hřebíčku
  • 1 kus skořice

Dýně přecedíme a použitou vodu s octem svaříme spolu s ostatními ingrediencemi. Jakmile začne vřít, vložíme i dýni. A vaříme. Doba nutného pobytu na sporáku se různí podle druhu použité dýně. Ta totiž musí změknout a zesklovatět, déle než 15 minut to však určitě nebude.

A už máte vlastně skoro hotovo. Teď jen připravenou dýni nalijte do předem vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujte a sterilujte. 20 minut při 80°C – to je ten pravý dýňový ideál. A zamlsat si můžete hned, jakmile kompot trochu vystydne! Dobrou chuť.

Náš tip: Úplně nejchutnější kompot vykouzlíte z dýně muškátové nebo velkoplodé odrůdy Goliáš. Do nálevu můžete přidat také badyán, pomerančovou šťávu, nebo třeba anýz. S tím ale opatrně, je velmi aromatický, a ve větším množství může působit až odpudivě.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: dýněskladování dýněuchování dýnězavařování dýnězralost dýně
SdíletTweetPin3
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

chili 5242933 1280

Květ bez plodu: Jak nedostatek bóru ohrožuje úrodu kvetoucích plodin

od Jitka Chvapilova
20.7.2025
0

Květy bez plodů: Zdravá, plodící rostlina je výsledkem souhry mnoha faktorů – od kvalitní půdy, přes správnou zálivku až po...

tykve

Úpal u dýní a tykví ohrožuje úrodu i zdraví rostlin

od Jitka Chvapilova
19.7.2025
0

Dýně a tykve patří k nejoblíbenějším plodinám letních a podzimních zahrad. Jsou ceněné nejen pro svou bohatou úrodu, ale také...

Další příspěvek
mesicek lekarsky t

Vyrobte si domácí měsíčkovou mast. Hojí spáleniny, ekzémy, jizvy, omrzliny, plísně a různá poranění

listí t

Proč na podzim listy mění barvu?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seventeen + eighteen =

Mohlo by vás zajímat

dichondra

Dichondra místo trávníku. Nenáročná rostlinka

23.6.2021
kurkuma

Kurkuma léčí rakovinu a zajistí také dlouhověkost

4.3.2022
freza

Údržba zahradních fréz před zimní odstávkou

14.10.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena