mesicek lekarsky t

Vyrobte si domácí měsíčkovou mast. Hojí spáleniny, ekzémy, jizvy, omrzliny, plísně a různá poranění

Měsíček lékařský (měsíčková mast) je malý zázrak. Umí hojit spáleniny, ekzémy, jizvy po operaci, omrzliny, plísně, podlitiny a různá poranění. Hojně je využíván také v kosmetice. Zvláčňuje pokožku, působí antisepticky, je považován za rostlinné antibiotikum.

Měsíček kvete od června do podzimu. Každý den můžete sklízet nové květy. Už naše babičky znaly jeho účinky. Po usušení potřebného množství květů, se můžete pustit do výroby masti. Výroba není složitá.

Postup

Sbírejte plně rozkvetlé květy. Můžou mít barvu žlutou nebo oranžovou. Pokud máte sušičku, využijte ji. Dobře se také suší, když květy navléknete na tenký provázek a pověsíte do temné a dobře větrané místnosti.

Po usušení oberte okvětní plátky z květu. Uskladněte si je ve skleněné nádobě.

K výrobě použijte buď lékařskou vazelínu (není chemicky upravená a je vhodná pro alergiky). Je běžně používána jako základ různých typů mastí. Nebo lze použít vepřové sádlo.mesicek lekarsky - Vyrobte si domácí měsíčkovou mast. Hojí spáleniny, ekzémy, jizvy, omrzliny, plísně a různá poranění

Mast z lékařské vazelíny (5 zavařovacích sklenic od okurek)

Budete potřebovat 2 balení vazelíny (objem 900 g), sušený květ měsíčku. Připravte si dostatečně velký hrnec. Roztavte vazelínu a potom do ní dejte tolik okvětních plátků měsíčku, kolik jich dokážete úplně ponořit, nesmí vyčnívat nad hladinu. Vaříme půl hodiny, odstavíme z plotny a necháme 24 hodin macerovat. Druhý den opět rozehřejte, aby byla vazelína tekutá. Nechte půl hodiny opět vařit a odstavte. Celý postup ještě jednou zopakujte.

Po třetím rozehřátí mastičku přecedíme přes plátno nebo síto do vymyté nádoby. Nechte ji zchladnout a plňte do sklenic či kosmetických nádob. Uchovávejte v temnu a chladu.

Mast z vepřového sádla

  • 250 g vepřového sádla (nejlépe domácí, nesolené!)
  • 2 hrsti sušeného květu měsíčku

Sádlo rozpustíme v hrnci, přidáme do něj 2 hrsti měsíčku lékařského. Sádlo by mělo jen probublávat, ne se škvařit. Směs zamíchejte a odstavte. Nechte 24 hodin odstát. Druhý den směs opět rozehřejte, aby sádlo bylo tekuté. Přeceďte přes plátno a plňte nejlépe do nádob s víčkem. Nechte vychladnout a uložte do lednice. Takto vydrží i několik měsíců.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Zanechte komentář

Zavřít