Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Zima Pěstování v zimě

Zimní kompostování bez starostí: jak udržet kompost v chodu i během mrazů

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
3.11.2025
v Pěstování v zimě
Doba čtení: 6 minut čtení
A A
0
kompost

Zdroj foto: pixabay

Zimní kompostování: Mnoho zahrádkářů si myslí, že s příchodem mrazů končí i kompostování. Teploty klesají, zahrada odpočívá a biologické procesy se zpomalují. Přesto však kompost v zimě nemusí zůstat nečinný. Při správném přístupu může i v chladných měsících dál probíhat rozklad organické hmoty, byť pomalejším tempem. Zimní péče o kompost se vyplatí – na jaře vás totiž odmění kvalitním humusem, který podpoří úrodnost půdy.

Co se děje v kompostu během zimy

Během roku kompost „žije“ – mikroorganismy, houby a žížaly rozkládají biologický materiál a vytvářejí živiny pro rostliny. V zimě se ale jejich činnost zpomalí, protože teplota uvnitř kompostu klesne a aktivita mikroorganismů se výrazně omezí. To však neznamená, že by se rozklad úplně zastavil.

Uvnitř dobře vedeného kompostu může i v mrazech přetrvávat teplo vznikající rozkladem organické hmoty. Pokud má kompost dostatečný objem a je správně izolovaný, teplota ve středu hromady může zůstat kolem 20 až 30 °C i při mrazech.

Cílem zimního kompostování je tedy udržet v kompostu mikrobiální aktivitu a zabránit jeho promrznutí.

Správné umístění kompostu

Základem úspěchu je vhodné umístění. Kompost by měl být na chráněném místě, kam nefouká vítr, ale zároveň není trvale zastíněné. Ideální je umístit ho ke zdi domu, plotu nebo do kouta zahrady, kde má přirozenou závětří.

Pokud kompost stojí na volném prostranství, pomůže ho z boků ochránit prkny, balíky slámy nebo starými proutěnými rohožemi. Ty slouží jako tepelná izolace. Z horní části kompostu je dobré ho zakrýt vrstvou listí, sena nebo kartonu, aby teplo z vnitřku neunikalo.

Zimní kompost by měl mít také přímý kontakt se zemí, aby mikroorganismy, žížaly i půdní hmyz mohli přicházet zespodu.

Jaké materiály v zimě přidávat

I v zimě je možné do kompostu přidávat organický odpad – jen je potřeba více přemýšlet o tom, co a v jakém množství.

Do kompostu patří:

  • zbytky zeleniny a ovoce,
  • kávová sedlina a čajové sáčky,
  • vaječné skořápky,
  • listí, piliny, jemné větvičky a posekaná tráva,
  • sláma nebo seno,
  • popel z nepřehnaného množství dřeva (v malém množství, bez uhlí a briket).

Důležité je dodržovat správný poměr mezi „zelenými“ a „hnědými“ materiály. Zelené materiály (např. kuchyňské zbytky, tráva) dodávají dusík, zatímco hnědé (např. listí, papír, sláma) přinášejí uhlík. Ideální poměr je asi 1 : 2 ve prospěch hnědých složek.

Pokud přidáte příliš mnoho kuchyňských zbytků, může kompost v zimě zahnívat nebo zapáchat. Proto je vhodné každý přidaný materiál proložit vrstvou suchého listí, pilin či zeminy.

Aktivace kompostu před zimou

Než se teploty sníží, je dobré kompost „připravit“ na zimu. Ideální je udělat to na přelomu října a listopadu.

  1. Prohrabte a promíchejte kompost, aby se do něj dostal vzduch.
  2. Přidejte čerstvý materiál s vyšším obsahem dusíku (např. posekanou trávu, zbytky zeleniny). Tyto složky pomohou nastartovat rozkladné procesy.
  3. Vrch kompostu zakryjte vrstvou listí nebo slámy, která bude působit jako tepelný izolační kabát.

Tím vytvoříte tzv. „teplé jádro“, které bude fungovat jako přírodní topení uvnitř hromady.

Izolace a ochrana před promrznutím

V zimě je klíčové udržet v kompostu teplo a vlhkost. Pokud by kompost úplně promrzl, mikroorganismy by se dostaly do klidového stavu a rozklad by se zastavil.

K izolaci můžete použít:

  • slámu nebo seno,
  • vrstvu listí,
  • rašelinu,
  • nebo dokonce staré deky či pytle z jutoviny.

Vrstva by měla být alespoň 20 cm silná. Pokud přijdou silné mrazy, můžete na povrch přihodit i trochu sněhu – ten slouží jako přirozená izolace, podobně jako na záhonech.

Z praktických důvodů se osvědčuje i kompostér s pevnými stěnami, například plastový nebo dřevěný s víkem. Tyto nádoby lépe udržují teplo a chrání obsah před deštěm.

Udržování vlhkosti

V zimě bývá vzduch suchý a mrazivý, takže kompost může vysychat, i když se to nezdá. Pokud je hromada příliš suchá, rozklad se zpomalí.

Vlhkost by měla být přibližně jako u vyždímané houby – ne příliš mokrá, ale ani suchá. Když zjistíte, že je kompost vyschlý, lehce ho zvlhčete vodou nebo rozpuštěným nálevem z kopřiv či kostivalu, které zároveň dodají živiny.

Naopak přílišné přemokření je nežádoucí. Pokud do kompostu proniká voda z deště nebo tajícího sněhu, přidejte další suchou vrstvu listí, pilin nebo zeminy.

garden 4725522 1280
envato

Pomocníci mikroorganismů – žížaly a bakterie

I v zimě můžete podpořit aktivitu kompostu přidáním žížal (tzv. kalifornských) nebo speciálních urychlovačů rozkladu. Tyto přípravky obsahují směs bakterií a enzymů, které stimulují rozkladný proces.

Žížaly sice v mrazech zalezou do hloubky nebo do klidového stavu, ale přežívají a s prvním oteplením znovu začnou pracovat. Pokud chcete žížaly ochránit, přesuňte část kompostu do menší nádoby na chráněné místo (např. do sklepa nebo kůlny) – takzvaný zimní vermikompostér.

Jak poznáte, že kompost funguje

Fungující kompost poznáte podle mírného tepla uvnitř hromady. Když do něj zasunete ruku nebo teploměr, měl by být teplejší než okolní vzduch. Můžete si všimnout i lehkého páření – to je známka probíhajícího rozkladu.

Naopak pokud je kompost chladný a suchý, je třeba přidat více „zeleného“ materiálu a trochu ho provzdušnit.

Co do kompostu v zimě nepatří

I když je zima, platí stejná pravidla jako během roku. Vyvarujte se přidávání:

  • vařených jídel,
  • masa, kostí a tuků,
  • plísní nebo nemocných rostlin,
  • výkalů masožravců,
  • příliš velkých kusů větví (ty rozřežte nebo štěpkujte).

Tyto materiály by mohly způsobit zápach nebo přilákat hlodavce.

Co se stane na jaře

Na jaře, když se půda začne ohřívat, mikroorganismy opět ožijí a rozklad se zrychlí. Pokud jste kompost v zimě udržovali aktivní, máte velký náskok – horní vrstva bude připravená k použití už během dubna.

Zimní kompost se dá snadno promíchat s novými zbytky a přeměnit v bohatý zahradní substrát plný živin.

Kompostování v zimě není žádná věda, jen vyžaduje trochu péče a trpělivosti. Klíčem k úspěchu je udržet teplo, vlhkost a přísun vhodného materiálu.

Pamatujte:

  • Umístěte kompost na chráněné místo.
  • Izolujte ho vrstvou listí, slámy nebo kartonu.
  • Přidávejte vyváženě zelené i hnědé materiály.
  • Udržujte vlhkost a provzdušnění.

I když se zdá, že zahrada v zimě spí, kompost dál pracuje – tiše a pomalu. A když ho na jaře odkryjete, odmění vás voňavou, tmavou zeminou, která je symbolem života a obnovy.

Štítky: kompost v zimězahrada v zimězimaZimní kompostování
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

suche plody 5972475 1280

Jak chránit rostliny před mrazem během zimy

od Jitka Chvapilova
28.10.2025
0

Zima může být tvrdým obdobím pro rostliny v naší zahradě. Mráz a nízké teploty mohou způsobit poškození nebo dokonce smrt...

rose 610897 1280

Existují speciální techniky pro pěstování v chladném období?

od Jitka Chvapilova
15.10.2025
0

Chladné období roku přináší zahrádkářům jedinečné výzvy, ale zároveň nabízí příležitosti pro experimentování s různými technikami pěstování. Existují speciální techniky...

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten + ten =

Mohlo by vás zajímat

garden 7028181 1280

Sdílené zahrady a komunitní projekty: když půda spojuje lidi

20.5.2025
bujon

Vyrobte si domácí bujon ze zeleniny z vlastní zahrádky

13.12.2020
bazén kulatý foto

Zimní údržba skimmerů a odpadních systémů bazénu

15.2.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena